Смертельна необережність? Пожежа у військовому таборі на Херсонщині забрала життя шістьох солдатів

3 Лютого 2015 08:31

vibux4_142286224394Уночі 1 лютого в районі села Червоний Чабан Каланчацького району в польовому таборі військової частини ЗСУ сталася пожежа. Загорілися кілька наметів, в яких перебували солдати. Вогонь швидко поширився найближчими об’єктами, завдавши їм серйозної шкоди. Знищено кілька одиниць стрілецької зброї, боєприпаси до них тощо. Деякі військовослужбовці не встигли покинути намети. Наразі відомо про шістьох загиблих солдатів та одинадцятьох, які отримали опіки різної ступені тяжкості.

Під час засідання обласного штабу з координації роботи з безпеки громадян і об’єктів інфраструктури в.о. головного лікаря обласного центру екстреної медичної допомоги Андрій Бєсєдін розповів про стан потерпілих. «Загальний відсоток опіків постраждалих – не більше 20. Наразі троє бійців знаходяться у реанімаційному відділенні Херсонської обласної лікарні у тяжкому стані, двоє – із опіками середньої тяжкості направлені до опікового відділення. Ще чотирьох із тяжкими опіками теж доставили до обласної лікарні. Стан інших військових стабільний, вони знаходяться на обстеженні у районних лікарнях Чаплинки та Каланчака», – повідомив лікар.

На місці події працює воєнна прокуратура, вибухотехніки, представники інших силових структур. Інформацію про причини пожежі поки не розголошують. Втім, вдалося взяти коментар в одного  зі старших офіцерів управління оперативно-мобільного угруповання, яке нині перебуває на Херсонщині в Каланчацькому районі. На правах анонімності офіцер повідомив, що нещасний випадок трапився через сутичку між військовими. «Один боєць не спав, почав дебоширити, зайшли розмови про те, хто хоче чи не хоче в зону АТО. Інші намагалися його заспокоїти. В результаті зачепили дизпаливо, яке потрапило в буржуйку. Моментально розрослася пожежа, люди спали, дехто не встиг залишити палатки. Солдат, якого попередньо вважають винним у порушенні правил пожежної безпеки, живий».

Військова прокуратура Південного регіону України розпочала розслідування факту пожежі. На сайті відомства повідомляється про реєстрацію кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 270 (порушення вимог пожежної безпеки, яке спричинило загибель людей) та ч. 2 ст. 412 КК України (необережне знищення або пошкодження військового майна, які спричинили загибель людей). Військовослужбовця, дії якого спричинили пожежу, затримано у зв’язку з підозрою у вчиненні зазначеного правопорушення. Вирішується питання щодо обрання для нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Продовжується досудове розслідування.

Постраждалим від пожежі волонтери в той же день організували збір допомоги. На площу Свободи в Херсоні люди принесли теплі речі, ковдри, взуття, засоби особистої гігієни тощо. Кількома автомобілями їх доставили в Червоний Чабан.

Іван АНТИПЕНКО, «День»