Українські прикордонники облаштовуються на звільненому від окупантів Чонгарі

31 Січня 2015 12:36
Фото Івана Антипенка

Фото Івана Антипенка

Від весни і донедавна окупанти були на території Херсонської області. Зараз на Чонгар повернулися українські прикордонники, а з українцями потроху повертається і цивілізація.

Обдерті стіни та купи сміття. Це – колишній блокпост росіян на території Херсонської області. Поблизу селища Чонгар він з’явився у березні торік: тут окопалися люди у формі “Беркуту”. У грудні вони нарешті пішли звідси та залишили після себе справжні руїни.

Начальник відділу прикордонної служби “Чонгар” Олександр Москвін розповів: “Це безлад: вони повиривали всі кабелі, електромережі. Навіть можна спостерігати – підстанція: вони повністю її знеструмили. Позривали плити, настил і таке інше”.

Згідно з домовленістю, росіяни відійшли на два кілометри вглиб Криму. Тепер ця територія – передова для українських прикордонників. На цей блокпост припадає половина транспортного потоку між окупованим півостровом та материком. Донедавна тут були кілометрові черги вантажівок – тепер ситуація змінилася.

Митник Владислав Ракша пояснив: причина черг у тому, що окупанти з кримської сторони ввели з 1-го січня оформлення вантажів. Тепер всі вантажі, що переміщуються з України в Крим, підлягають митному оформленню зі сплатою платежів.

Не змінилися правила перевезення лише для продуктів – таких вантажів тут найбільше. А от промислових виробів поменшало. Вантажівку, якою везли на півострів матраци, не пропустили на російському боці. Водій не мав усіх документів, які в нього вимагали. Водій каже: окупанти не пропускають жодних продуктів для кримців – лише харчі.

Після припинення пасажирського сполучення з півостровом, прикордонникам доводиться працювати ще й з пішоходами. Люди змушені йти пішки з Чонгара майже 3 кілометри через лінію протистояння.

А доки українські прикордонники обживаються на новій території, контролювати її допомагають кримські татари. Активісти чергують на блокпостах, допомагають перевіряти автомобілі а ще проводять роз’яснювальну роботу – пояснюють, які документи тепер вимагають від людей на тимчасово окупованому півострові.

Джерело: 5 канал