Європейський суд з прав людини визнав «газову справу» політичним переслідуванням Юлії Тимошенко

30 Січня 2015 13:11

Європейський суд своїм рішенням за другою скаргою Юлії Тимошенко підтвердив, що  так звана «газова справа» проти неї була політично вмотивованою. Про це на прес-конференції заявив голова ХОО “ВО “Батьківщина” Юрій Одарченко.

Про це на брифінгу заявив   народний депутат України, член фракції «Батьківщина» Сергій Власенко, коментуючи оприлюднене сьогодні рішення Європейського суду з прав людини.

«ЄСПЛ підтвердив, що Юлія Тимошенко була засуджена без будь-яких підстав, чим фактично визнав відсутність в її діях складу злочину», – сказав він.

За словами Власенка, своїм рішенням ЄСПЛ  завершив впровадження, і  тим самим поставив жирну крапку в так званій «газовій справі».

Він нагадав, що «у  своїй скарзі Юлія Володимирівна ставила питання про політичні мотиви її ув’язнення, про відсутність будь-яких підстав для її кримінального переслідування».

Також у скарзі йшлося про  порушенням інших, але основоположних статей Європейської конвенції з прав людини.

Сергій Власенко також наголосив, що Європейський суд визнав  наявність  фундаментальних порушень статті 6 Європейської конвенції з прав людини в частині переслідування невинної особи.

«По суті, ЄСПЛ визнав, що Юлія Тимошенко не скоювала ніяких злочинів у газовій сфері, що підтверджує висновок Верховного суду України в газовій справі», – заявив він.

За словами Власенка, «ми раді, що трирічна боротьба в ЄСПЛ закінчується  визнанням очевидних фактів».

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини припинив розгляд другої скарги Юлії Тимошенко до України щодо її незаконного кримінального переслідування через газові контракти. Відповідне рішення було ухвалене 16 грудня 2014 року.