Навіть в часи панування диктатури пролетаріату успішність, а не бідність була основним фактором для нарахування стипендій

24 Січня 2015 14:30
parta.com.ua

parta.com.ua

Коментуючи ініціативу, озвучену заступником Міністерства освіти і науки щодо виплати стипендій лише бідним студентам, радник Президента України, народний депутат Микола Томенко наголосив на тому, що таку «геніальну» ідею треба зупинити.

Про це він написав на своїй сторінці у «Фейсбуці».

«Після зарплатної «урівнялівки» у вишах, коли сьогодні приблизно однакову заробітну плату будуть отримувати кандидати наук і доктори наук, доценти і професори, не роз’ясненою залишається ситуація, як виживати вчителям і школам, з’явилась ще одна «геніальна» ідея стосовно того, що стипендії треба платити лише бідним студентам. Все життя, навіть в умовах, коли діяло вчення пролетаріату в Радянській Україні, принцип успішності при виплаті стипендій був ключовим, оскільки завдання вищого навчального закладу – підготувати фахівця і навчити професійну людину. Тому принцип успішності – альфа й омега при визначенні і нарахуванні стипендій», – зауважує Микола Томенко.

На його переконання, соціальний стан може бути одним із додаткових факторів, коли приймається рішення, кому із двох студентів заплатити стипендію: якщо її можна заплатити лише одному, тоді до фактору успішності може додаватися фактор соціальної необхідності.

«Урядові ідеї вже створили соціальну напругу всередині викладацького корпусу, залишилось ще створити хаос всередині студентства… У будь-якому разі, таке питання має вирішувати не один «клерк» (навіть високого рівня з Міносвіти). Це питання, яке треба обговорювати з вишами, експертами і лише після того змінювати правила нарахування стипендій», – вважає радник Президента.