Херсонські бізнесмени навчалися сплачувати податки за новими правилами

24 Січня 2015 16:31
city.kherson.ua

city.kherson.ua

Днями фахівці податкової інспекції Херсона за участі Обласного та Міського центрів зайнятості провели перший у цьому році безкоштовний семінар для міських суб’єктів господарювання. Захід набув неабиякого резонансу, адже темою семінару були податкові новації, які набрали чинності з 1 січня 2015 року, повідомляє прес-служба ДФС у Херсонській області.

До законодавства внесено досить багато змін і подекуди вони кардинально змінили порядок адміністрування податків. Топ-темою учасників семінару, а їх було понад 400, стало питання сплати акцизного податку, адже багато платників познайомились із ним вперше. Цей податок сплачують суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з підакцизними товарами (алкогольні напої, пиво, тютюн тощо). Ставка податку складає 5% і залежить від вартості (з ПДВ) реалізованих підакцизних товарів.

Хвилювали платників і зміни в адмініструванні ПДВ. Податківці докладно розповіли про систему електронного адміністрування ПДВ. Так, з 1 лютого реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають всі податкові накладні незалежно від розміру ПДВ в одній такій накладній. Для тестування такої системи у бізнесменів є 5 місяців. Протягом цього часу до платників податків не застосовуватимуть штрафи за порушення термінів реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі.

Йшла мова й про те, що відтепер Кодекс законів про працю України не зобов’язує підприємців реєструвати у державній службі зайнятості трудові договори, укладені з працівниками. А відтак, з 1 січня 2015 року центри зайнятості більше не реєструють такі договори. Натомість про укладення трудових договорів між працівниками та підприємцями слід повідомляти органи фіскальної служби. Акцентували увагу присутніх на те, що трудові договори, зареєстровані до 1 січня 2015 року, будуть зніматися з реєстрації у раніше встановленому порядку.

Також херсонці дізнались про нюанси оподаткування нерухомості за новими правилами, зміни у системі спрощеного оподаткування малого та середнього бізнесу, особливості справляння податку на доходи, військового збору, податку на прибуток підприємств, земельного податку, єдиного внеску, надання звітності в електронному вигляді, проведення розрахункових операцій тощо.

Наступний семінар на податкову тематику відбудеться 27 січня о 10 годині в актовій залі Дніпровської районної у м. Херсоні ради. Запрошуємо всіх бажаючих отримати всю актуальну інформацію про податкове законодавство з вуст податківців Херсона.