Прикордонний контроль з’явиться на залізничній станції Сиваш

22 Січня 2015 13:40
ua.112.ua

ua.112.ua

Державна прикордонна служба України вирішила взяти під свій контроль залізничну станцію Сиваш, що знаходиться у Генічеському районі Херсонщини неподалік адмінкордону з Кримом.
Про це повідомив перший заступник начальника Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України полковник Олександр Луцький.
“Державною прикордонною службою прийнято рішення розпочати прикордонний контроль в районі станції Сиваш. Поки що візуальний”, – розповів О.Луцький.
За його словами, дане рішення прийнято з метою перешкодити (після відновлення руху потягів по цій станції) можливому завозу з анексованого Росією Криму на материкову Україну зброї, військових підрозділів, техніки.
“Прикордонний та митний контроль здійснюються по станції Мелітополь. Віддалення від адміністративної лінії з Кримом складає 130 кілометрів. Тобто, вантажні та пасажирські потяги заходили з Криму на материкову частину України і долали цю відстань безконтрольно. По цьому напрямку, якщо ми його не візьмемо під контроль, батальйонно-тактична група (російських військ – ред.) може протягом півтори години опинитися в районі Мелітополя. Ми прекрасно знаємо, що їх мрія – створити цей коридор”, – сказав перший заступник начальника Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби.
Як повідомив Луцький, прикордонна служба України не планує робити на станції Сиваш зупинку потягів, що рухатимуться з Криму, для проведення там прикордонного контролю. Такий контроль здійснюватиметься, як і раніше, на залізничній станції Мелітополь. Адже на станції Сиваш немає такої технічної можливості, зазначив він.
Проте, швидкість усіх потягів по станції Сиваш, які заходять на материкову Україну, має бути зменшений – до 5-10 кілометрів на годину. І прикордонники за допомогою технічних засобів вестимуть спостереження за цими потягами. На таке сповільнення руху по залізничній станції Сиваш прикордонники вже отримали позитивну відповідь від Укрзалізниці та Придніпровської залізниці, повідомив О.Луцький.
Він також звернувся з проханням до Ради оборони Херсонської області допомогти виділити прикордонникам приміщення поблизу станції Сиваш для несення там служби.