Військовий комісар Херсонської області розповів про чергову хвилю мобілізації

21 Січня 2015 11:50
khoda.gov.ua

khoda.gov.ua

Обласний військовий комісар Сергій Кока на нараді, що відбулася в Херсонській обласній держадміністрації, проінформував присутніх щодо 4 хвилі мобілізації, яка розпочалася 20 січня та триватиме приблизно до вересня.
Призиватимуться чоловіки від 25 до 60 років. У першу чергу – офіцери запасу, а вже паралельно – спеціалісти та солдати. Всі мобілізовані проходитимуть спеціальну підготовку, яка триватиме близько 25 днів. Лише після цього почнеться формування військових підрозділів, взводів, батальйонів, їх оснащення та озброєння.
Всі військкомати готові до проведення мобілізації, виявляються наявні кадрові та матеріальні ресурси, відбувається доукомплектування.
Окремо, Сергій Кока зазначив про мотивацію до служби в Збройних силах України. Крім грошових коштів, які складають, від 3 до 5 тис щомісячно (в зоні АТО – заробітна плата подвійна), родини тих, хто пройшов чи проходить військову службу, платитимуть всього 25% за комунальні послуги. Також, їм будуть доступні пільги на відпочинок у санаторіях Міноборони: 25% – для військових та 50% для їх родин. Від облдержадміністрації – видача земельних ділянок, безкоштовна реабілітація та лікування. Окрім того, Законодавством України також передбачено безоплатний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом у відрядження, відпустку у межах України, при переведенні на нове місце проходження військової служби або у зв’язку з передислокацією військової частини разом із членами сімей.
Військовозобов’язані, які були призвані на військову службу під час мобілізації, в особливий період, набувають нового юридичного статусу — військовослужбовці, в наслідок чого, на них розповсюджуються пільги передбачені Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців і членів їх сімей», Кодексу законів про працю та інших нормативно-правових актів.
Час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.
Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне (продовольче, речове), грошове забезпечення (компенсацією за оренду жилого приміщення), охорону здоров’я та безоплатне лікування.
Держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців, які звільняються з військової служби.
За всіма громадянами, які призвані під час мобілізації на військову службу, гарантовано зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Одночасно вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці.
Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної спеціальної служби транспорту, на службу до органів внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів та підрозділів цивільного захисту, податкової міліції та Державної кримінально-виконавчої служби України виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення із служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років на день їх демобілізації. Якщо новий розмір пенсії у цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували в мирний час, виплата їм пенсії здійснюється у розмірі, який вони отримували на день призову на службу у зв’язку з мобілізацією.