Тарас Букрєєв: 2014 рік об’єднав українську націю

8 Січня 2015 17:20

taras_bukreevПостійним читачам, партнерам та експертам газети “День” цього року запропонували відповісти на три запитання:

1. 2014-й рік на тлі історії (думка, деталь, штрих, фото);

2. «День» на тлі року;

3. Ваш світ цього року — з чого він складався (основні події, люди, враження).

Тарас БУКРЄЄВ, історик, Херсон:

2014 рік – це рік, коли наша країна починає писати історію якщо не з чистого аркушу, то новий розділ багатотомного видання. 2014 рік об’єднав українську націю – від найкривавіших днів Майдану до подій у Криму та на сході країни. Цей рік навчив нас цінувати те, що ми маємо, й однозначно накреслив шлях на майбутнє. Ми змогли уникнути встановлення в країні авторитаризму, українське суспільство почало рух у напрямі конституційного ліберально-демократичного порядку. Цей рік став уособленням боротьби українського суспільства зі старою пострадянською заіржавілою, неефективною державною машиною за краще майбутнє та європейські цінності. Звісно, нам доведеться пройти нелегкий шлях до мети, але українці не раз доводили, що сильні духом, і сила наша – в єдності, тому я вірю, що у нас все вийде.

За цей рік я зустрів багато патріотично налаштованих людей, я відкрив для себе своє рідне місто Херсон з іншого, ще кращого боку. Разом із цими активними людьми, починаючи від зимових вечорів на місцевому майдані, я намагався зробити свій внесок у розбудову демократичного суспільства, українізацію нашого міста, щоб ні в кого не було сумнівів, що Херсон – це Україна. Разом із тим 2014 рік приніс біль втрат знайомих людей на фронтах неоголошеної війни на сході нашої держави. І цей біль не вщухає.

Повний текст

Коментар взяв Іван Антипенко (“День”)