Херсонська тренувальна база з Криму переїхала до Скадовська

28 Грудня 2014 18:24
j9JWbFYM2msЧерез окупацію Криму кузня олімпійських кадрів – Вище училище фізичної культури Херсона – втратило свій оздоровчо-тренувальний центр.

Під нього заклад багато років орендував у Ялтинської міськради базу “Зміна” біля приморського селища Понизовки. І щосезону її відвідували як понад чотириста учнів ВУФК, так і чемпіони світу, Європи, Олімпійських ігор, відновлюючись після важких турнірних навантажень. Але після захоплення півострова путінськими військами адміністрація закладу визнала неможливим підтримувати ділові стосунки з окупаційною владою. Адже викладачів та директора училища Леоніда Барбіна не зрозуміли б самі учні, котрі виходять на змагання під жовто-блакитним прапором, відстоюючи спортивну честь рідної країни.

Але залишати юних спортсменів без можливості відпочивати й тренуватися влітку на лоні природи також було б несправедливо і неправильно. Тому педагоги ВУФК звернулися із проханням вирішити проблему до обласної влади. У Скадовську для училища підшукали будівлю місцевої школи-інтернату, ліквідованої через різке зменшення кількості сиріт. З бюджету області виділили 982 тисячі гривень для оплати найневідкладніших ремонтних робіт, які вже у розпалі.

– Найперше заходилися латати дірявий дах, бо дощова вода руйнує перекриття. Далі черга дійде до заміни старих дерев’яних вікон на металопластикові та облаштування комфортних двомісних номерів з усіма зручностями для спортсменів. Нова база прийме перших гостей вже на початку наступного літа. Причому до їхніх послуг буде не тільки житло й тренажери, а й окремий пляж на березі Чорного моря, завширшки з кілометр. З пляжем для наших вихованців обіцяє посприяти міський голова Скадовська Олександр Гавриш, – ділиться планами директор Вищого училища фізичної культури Херсона Леонід Барбін.

Щоправда, аби перетворити колишній інтернат на сучасну оздоровчо-тренувальну базу європейського рівня, треба не мільйон гривень, а мінімум в десять разів більше. Першочергової заміни на більш економічне потребує обладнання котельні, бо надміру дорогого обігріву бюджетна установа “не потягне”. Тому в училищі сподіваються й на допомогу Федерації важкої атлетики України. Адже саме в Скадовській філії училища існує перспективна школа важкоатлетів, чиї вихованці неодноразово завойовували медалі на престижних міжнародних і національних турнірах, є кандидатами до олімпійської збірної. І нинішнього навчального року Міністерство молоді та спорту України збільшило в цій філії ліцензійну кількість учнів з 70 до 106 – талановитих кандидатів вистачає.

До речі, на будівлю ліквідованого інтернату претендували і військові. Командувач ВМС України віце-адмірал Сергій Гайдук свого часу звертався до Херсонської обласної державної адміністрації із проханням про безоплатну передачу нерухомості у власність Міністерства оборони – під розміщення моряків, передислокованих до Скадовська для захисту морських рубежів держави. Але будівлю вирішили-таки залишити дітям, а захисникам Батьківщини запропонували під казарми дві тутешні оздоровниці.