У Херсоні планують побудувати сміттєпереробний комплекс

26 Грудня 2014 11:36
bei-news.blogspot.com

bei-news.blogspot.com

Про таке підприємство давно говорить міська влада, адже проблема хаотичних сміттєзвалищ доволі гостра для Херсона. Втім, далі публічних заяв справа досі не рухалась. Нещодавно виконком міської ради оприлюднив положення про конкурс на кращий інвестиційний проект по створенню сміттєпереробного підприємства.

Планується, що конкурс триватиме з лютого по серпень 2015 року. За цей час спеціально створена комісія повинна визначити найбільш привабливий та економічно обґрунтований проект. Організатором конкурсу є департамент житлово-комунального господарства міської ради. Під час оцінювання проектів комісія звертатиме особливу увагу на відповідність вимогам екологічного, санітарно-епідеміологічного та природоохоронного законодавства з урахуванням останніх змін та доповнень. Як зазначається в положенні про конкурс, вторинно утворені від процесу переробки відходи повинні бути не нижче IV класу безпеки за класифікаційним каталогом відходів. Введення в дію сміттєпереробного комплексу не повинно вплинути на підвищення тарифу зі знешкодження відходів.

«Упродовж останнього року до міської ради надходило кілька комерційних пропозицій щодо вирішення проблеми переробки чи сортування відходів. Ми вирішили провести публічний конкурс, аби всі мали рівні можливості запропонувати кращий проект, – коментує заступник начальника управління комунального господарства департаменту ЖКГ Херсонської міської ради Михайло Чабаненко. – Комплекс має зменшити завантаженість міського сміттєзвалища, оптимізувати рух та збір сміття на території міста, можливо, впровадити роздільний збір. Ми не обмежуємо інвестора у виді діяльності комплексу. Це може бути сміттєспалювальний завод, сортувальна лінія, система роздільного збору чи будь-яка інша пропозиція з ефективного використання відходів. Дуже важливою для нас умовою є частка фінансування, тобто скільки інвестор готовий вкласти коштів сам і скільки потрібно йому додаткових ресурсів. У свою чергу, міська влада буде всіляко сприяти потенційному інвестору. Адже проблема сміттєпереробки повинна бути вирішена в Херсоні так, як це робиться в сучасних європейських містах».

Іван АНТИПЕНКО, «День»