Книги в Україні можуть подорожчати вдвічі

23 Грудня 2014 15:26
ipress.ua

ipress.ua

Скасування пільг зі сплати ПДВ призведе до подорожчання літератури не менш, ніж у два рази, що зробить книгу недоступною для пересічного громадянина країни

Як передають «Коментарі», про це сьогодні, 22 грудня, на прес-конференції в Києві заявив голова Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів України Олександр Афонін.

Разом з тим подорожчає і друкована періодика. Так, за словами генерального директора української Асоціації видавців періодичної преси Олексія Погорєлова, вся періодична преса буде дорожчою на 20-40 %, а більшість видань просто будуть змушені закритися.

Крім того, Афонін, уточнив, що йдеться про два різновиди пільг: перша — це нульова ставка ПДВ, і друга — нульова ставка податку на прибуток.

«Пільга ПДВ — це де факто пільга для читача. Якщо прибрати цю пільгу — тоді просто на 20 % подорожчає і підписка, і роздріб, оскільки буде введений додатковий податок, якого сьогодні немає. Така ситуація виникне на ринку періодики», — констатував Погорєлов.

За словами Афоніна, в книжковій площині «ситуація дещо гірша і дещо краща».

Спеціаліст повідомляє, що ліквідація пільг призведе до істотного скорочення виробництва книг, згортання діяльності майже половини всіх видавництв, а також закриття книжкових магазинів.

Крім того, за підрахунками Асоціації, через скасування пільг роботу можуть втратити близько 15-17 тисяч працівників видавничої сфери, а сама книжкова продукція подорожчає на 50-60%.

«У книжковій площині ситуація виглядає дещо гіршою і дещо кращою. Краще в тому плані, що до 1 січня 2015 року ще працюють податкові преференції з податку на додану вартість та з податку на прибуток. Але їх дія закінчується, і, наскільки нам було відомо, до останнього часу уряд Яценюка мав намір ліквідувати податкові пільги, пояснюючи це великими втратами для бюджету.

Ми зробили свої власні розрахунки. І ті цифри, які сьогодні фігурують у звітах уряду, не є об´єктивними, оскільки сьогодні не існує об´єктивної інформації про обсяги продажу власне української книги», — заявив Афонін.

У свою чергу фахівці пропонують інший вихід із ситуації і вже звернулися з пропозицією до уряду.

«Ми пропонуємо заміну. Тобто, на нашу думку, треба залишити пільги щодо ПДВ, а замість цього зайнятися тим, що вже дуже давно потребує вирішення. І за рахунок цього отримати прибуток навіть на 20 млн більше. Тобто — треба скасувати пільгу щодо «Укрпошти», яка є дискримінаційною для ринку і припинити фінансування комунальних і державних ЗМІ з бюджету. Ці дві речі дадуть більше грошей, ніж пільги з ПДВ. Такий стан речей зробить ринок рівним», — заявив генеральний директор української Асоціації видавців періодичної преси.