6 порад психилогів, як пережити валютну кризу

22 Грудня 2014 23:01

dp_0024_0039_skulskiy_b_1_600x385_copy_600x385Падіння гривні позбавило спокою більшість українців. І як би ми не вмовляли себе припинити панікувати, масова істерія бере своє…

ДеПо зібрав 6 порад психологів, як пережити непростий економічний період, “заощадивши” нервові клітини.

1. Критично дивіться на ситуацію, аналізуйте, питайте

«Важливо пам’ятати, що паніка – небезпечний ворог. Коли людина дає волю емоціям, логічне мислення блокується. Тому важливо вчасно собі сказати «стоп» і почати задавати питання: кому все це вигідно, навіщо це потрібно? Коли людина починає мислити, вона займає активну, а значить творчу позицію», – каже психоаналітик, член Української асоціації психоаналізу Наталія Улько.

2. Не бійтеся ділитися своїми проблемами з близькими

За словами психоаналітика, у важкій ситуації не варто залишатися з проблемами наодинці.

«Людина щодня перебуває в ситуації виклику. Фінансові проблеми виникають не тільки під час кризи. Якщо ви переживаєте важкий період, важливо не замикатися в собі, не залишатися один на один зі своєю бідою, не соромитися звернутися за допомогою до друзів і близьким», – акцентує Улько.

3. Продумайте особисту фінансову політику

Як стверджує психолог Ірина Мельник, щоб забезпечити відчуття безпеки, важливо вести особисту фінансову політику.

«Невизначеність лякає. Людині важливо знати, що завтра він отримає певну суму грошей, на яку зможе купити набір товарів. Зараз повністю контролювати ситуацію неможливо. Однак створити мінімальний рівень стабільності, а значить і внутрішнього комфорту, спробувати варто. Для цього важливо ретельно планувати особистий бюджет, в першу чергу, продумуючи базові витрати. Інформація, що завтра буде за що купити хліб, заспокоює. Від великих покупок краще відмовитися – відчуття мінімальної впевненості в завтрашньому дні часто є важливішим, ніж, приміром, нова пральна машина », – стверджує Мельник.

4. Спрямовуйте енергію в продуктивне русло

«Замість того, щоб витрачати енергію на паніку, краще спробувати знайти додаткові джерела доходу. Це більш вигідно і з фінансового, і з психологічного боку», – акцентує психолог.

5. Вибудовуйте індивідуальну лінію поведінки

«Пам’ятайте, що ви не зобов’язані піддаватися загальній істерії. Якщо подруги вже тиждень чергують біля обмінників, це не означає, що ви повинні робити так само. Запитайте себе: «А чи потрібно це мені? Як це вплине на мій бюджет? Що я буду робити далі?», – Радить Мельник.

6. Навчіться переключатися

За словами експерта, зациклюватися на стресовій ситуації – собі дорожче. «Намагайтеся навчитися переключатися. Постарайтеся більше спілкуватися з людьми зі стабільним фінансовим становищем. Це забезпечить деякий рівень спокою і впевненості. Якщо ваш співрозмовник говорить тільки про курс долара, і ви відчуваєте, що починаєте вестися на його емоції, намагайтеся змінювати тему. Пам’ятайте, що ми самі формуємо власне емоційне поле», – рекомендує психолог.