У Херсонському державному університеті представили «Бібліотеку газети «День»

19 Грудня 2014 10:40
day.kiev.ua

day.kiev.ua

Упродовж кількох попередніх років факультет філології і журналістики ХДУ та зокрема кафедра соціальних комунікацій підтримує ініціативи «Дня» в Херсоні. Весною 2013-го в стінах факультету проводили круглий стіл на тему «Як зберегти унікальне минуле і сформувати майбутнє обличчя Херсона». Місцеві правозахисники, художники, архітектори, представники духовенства і міської влади говорили про шляхи «збудження» громадянського суспільства і потребу в якісному ребрендингу міста.

Інтерес до сучасної якісної преси проявили і студенти факультету філології та журналістики. Тож із ними кореспондент «Дня» на початку 2014-го обговорював, як одній редакції вдається втілювати стільки проектів — бути конвергентним медіа, а також представив молоді постійні проекти колективу: «Бібліотеку газети «День», Літню школу журналістики, глянець «Маршрут №1», міжнародний фотоконкурс та інші.

Запит на продовження діалогу є. З’явилась і хороша нагода — обговорити книжкові новинки — «Україна Incognita. ТОП-25» і фотоальбом «Люди Майдану. Хроніка». Протягом півтори години херсонський кореспондент спілкувавсязі студентами трьох курсів і викладачами кафедри соціальних комунікацій про зміст і актуальність нових книжок. Найбільше уваги припало на роботи Джеймса Мейса, які увійшли до книжки «Україна Incognita. ТОП-25», і його дослідження Голодомору в Україні. Крім того, майбутні журналісти особливо зацікавилися змістом нового фотоальбому. Позитивні, драматичні, але обнадійливі знімки фотокорів видання стали приводом згадати революційні події минулої зими, поговорити про небезпеку для журналістів під час роботи в умовах масових протестів.

Студенти-журналісти цікавились форматом газети «День», умовами вступу до Літньої школи журналістики та подання робіт на фотоконкурс. Хтось відкрив для себе глянцевий додаток «Маршрут №1», а комусь вперше до рук потрапив англомовний варіант газети. Наприкінці зустрічі херсонський кореспондент подарував кафедрі соціальних комунікацій кілька примірників «Україна Incognita. ТОП-25» та новий фотоальбом. Головний висновок студентів: «Приходьте ще!». Далі — слово самим учасникам зустрічі.

Василь ЗАГОРОДНЮК, кандидат філологічних наук, доцент, викладач кафедри соціальних комунікацій ХДУ:

— Ми вдячні за подарунки газеті «День». Вони дуже доречні для нас. Важливо, що видання йде до студентів на такі зустрічі, пропонує молоді багато можливостей. Особисто я вже знайомий із бібліотекою «Дня» — читав «Силу м’якого знака» та книжки з «Підривної літератури». Газета «День» дуже інтелектуально і патріотично підходить до висвітлення наших реалій та історичних аспектів. Саме ці книжки дозволяють нам глибше пізнати своє минуле, яке, на жаль, у нас часто крали і стараються робити це зараз. Сьогодні говорили про Голодомор. Тема, якій ваше видання заслужено приділяє особливу увагу. Тема, у висвітленні якої ще багато треба дослідити.

Дуже сподобалися світлини з Майдану. Переглядаючи кожен знімок, я хвилювався, ніби ми знову переживаємо ці події. Альбом зроблено на високому естетичному рівні, і головне, що це справді хроніка, неприхована правда, яка багатьом ще болить. Кожна книжкова новинка від «Дня» переконує в тому, що ви пишете історію сучасної України, у якій люди мають шанувати нашу багатовікову минувшину.

Олександр ГЛАЗУНОВ, студент III курсу:

— До 2000-х років тема Голодомору була не дуже популярною в Україні, не зважаючи на проголошення курсу на демократизацію. Я вважаю, що пам’ять про ті події повинна належно вшановуватись в нашій країні, адже то була величезна трагедія, яку важко уявити. Але так, як і сьогодні, мені здається, ми не повинні переносити всю вину на один народ. Нас тероризували конкретні люди, злочинці того режиму. Досліджуючи цю та інші теми, газета «День» пропагує справжню українськість. Зараз дуже важко знайти справді патріотичну газету. «День» цікаво читати усім розумним людям і зокрема молоді. Я хотів би спробувати себе у Літній школі журналістики «Дня». Я читав коментарі студентів, які пройшли таке стажування, було чимало позитивних відгуків. Це — чудовий шанс, адже я знаю, що деякі випускники навіть залишилися працювати в «Дні». Добре, що газета робить ставку на молодь і вчить практичній журналістиці, адже не секрет, що сьогодні журналістська освіта в більшості наших вишів невисокої якості.

Юлія ШЕЙКО, студентка II курсу:

— Коли я почала цікавитися дослідженнями про Голодомор, то була здивована, що цій темі багато уваги приділяли американці. Стало трохи прикро за українців, адже в нас мало цікавилися і підтримували дослідників цієї теми, мало говорили в школах, у вишах. Дуже важливо, що газета «День» звертає увагу на історію, видає потрібні книжки і мотивує нас подумати над серйозними питаннями. Мені також імпонує, що «День» проводить чимало проектів, які, здавалося б, не пов’язані з традиційним уявленням про газету. Хочу подякувати за презентацію на нашому факультеті, за те, що ви йдете до своїх читачів, майбутніх колег. Я раніше чомусь більше уваги звертала на місцеву пресу, але тепер вважаю, що варто частіше читати «День».

Юлія РУДЕНКО, студентка III курсу:

— Мені подобається, що «День» виходить трьома мовами. Це зручно і правильно. Раніше не знала про глянцевий додаток «Маршрут №1». Гадаю, це дуже успішний проект. Глянець красивий сам по собі, виконаний у приємному форматі. Це щось нове, свіже, що легше читається, ніж серйозні аналітичні матеріали. На такий інформаційний продукт є попит серед людей різного віку і соціального статусу. Кожен номер глянцю присвячено окремій темі, журналісти майстерно підходять до її висвітлення, залучають відомих людей. У такому виданні хочеться працювати. Окремо також відзначу новий фотоальбом «Люди Майдану. Хроніка». Цікаво подивитися на людей, які з перших днів Майдану брали пряму участь у формуванні, я вважаю, нової політичної нації, впливали на революційні події. Багато характерних портретів, образів, живих історій. Дякую за те, що тепер ця чудова книжка є на нашій кафедрі.

Іван АНТИПЕНКО, «День»