Фотовиставка “Зима, що нас змінила. Херсонський майдан”

13 Грудня 2014 08:20

До Міжнародного Дня захисту прав людини громадські активісти з Херсона влаштували виставку фотографій, які відображають події минулої зими. Знімки зроблені місцевими фотографами і журналістами. На них – найбільш пам’ятні моменти херсонського майдану: від першого дня у кількадесят небайдужих молодиків до тисячних мітингів, боротьба з проросійськими активістами і комуністами, різноманітні флешмоби проти місцевих «регіоналів» тощо. Ці протести, на думку організаторів, були свідченням боротьби людей по всій країні за свої права, які могли бути значно урізані «диктаторськими» законами.

Фото Івана Антипенка

Фото Івана Антипенка

Фотовиставка тривала у середу всього кілька годин у самому центрі міста – завадила дощова погода. Чимало людей, які йшли повз, зупинялися, аби подивитись на фото. Виникали й гострі дискусії навколо питань «що змінилося?», «кого ми обрали?», «коли закінчиться війна?»

khoda.gov.ua

khoda.gov.ua

«Коли ми говоримо про права людини, часто вважається, що це стосується когось, але не нас особисто. Але що це було, як не відстоювання своїх прав тоді на майданах?, – коментує співорганізатор виставки, представниця ГО «Нова генерація» Наталя Чермошенцева. – Ми часто називаємо ті події Революцією Гідності. Людську гідність важко оцінити, але ми гостро відчуваємо, коли вона попирається іншими. Тоді люди відчули це і вийшли на Майдан. Ми маємо берегти цю історію і зокрема події, які відбувалися в Херсоні. Бо це не хтось за нас зробив, а ми самі. Зараз – далі працювати, боротися за свої права в нових умовах. Адже боротьба за права людини – це постійний шлях, це певний рівень свідомості кожного з нас. Ми побачили, що херсонців, які зупинялися біля фото, зачіпає ця тема. Приємно, що позитивних відгуків було більше».

Іван АНТИПЕНКО, «День»