Фестиваль Docudays UA у Херсоні – день третій

11 Грудня 2014 23:58

Вчора, 10 грудня, відбувся третій день фестивалю документального кіно про права людини «DOCUDAYS UA». Нагадуємо, що на Херсонщині фестиваль триватиме до 14 грудня 2014 року.

У третій день були представлені дві стрічки: “Хворісукалюди” Юрія Речинського (Україна) та “Особлива потреба” Карло Дзоратті (Італія, Німеччина).

traveling.docudays.org.ua

traveling.docudays.org.ua

Фільм “Хворісукалюди” (Юрій Речинський, Україна, 2013) – це документальний триптих про безпритульних, які переросли наркозалежність та намагаються розпочати доросле життя. Перша історія про хлопця, котрий у пошуках своєї матері повертається до рідного села, де панує деградація, ненависть та садистичний гнів. Друга – про вагітну дівчину, котра хоче народити, хоча на її нащадка напевне чекає ще важче дитинство, але сестри переконують її зробити аборт.

Фільм викликав гостру дискусію щодо проблеми соціалізації колишніх наркозалежних та безпритульних, їхні права.

Нагороди: 2013 – “Серце Сараєво” за кращий документальний фільм, Сараєвський МКФ 2013 – “Найкращий документальний фільм”, МКФ “Рейденс”, Лондон.

traveling.docudays.org.ua

traveling.docudays.org.ua

Фільм “Особлива потреба” (Карло Дзоратті, Італія, Німеччина, 2013). 29-річний Енеа – «супер-пупер-мега розумний і привабливий», але він до того ж аутист. У нього ніколи не було сексу, але йому хотілося б, а з його тілом наче все добре, тож нічому стати на заваді. Та оскільки в Італії не існує законних способів вдовольнити таку потребу, Енеа вирушає в подорож разом із приятелями Карло й Алексом. Їхні пригоди починаються в австрійському борделі, потім вони беруть на пробу швейцарську «секс-помічницю», і зрештою беруть курс на Гамбург, де зустрічають групу секс-працівниць, що навчені працювати з особливими клієнтами. Те, що розпочиналося як пошуки доступного сексу, перетворюється для Енеа на екскурс по його найпотаємніших почуттях, а для приятелів – на спосіб дослідити свої власні уявлення про дружбу, любов і свободу. Камера, наче муха на стіні, фіксує світ Енеа і його подорож у стилі безтурботного оптимістичного кіно. Але стрічка подає й альтернативний погляд на Енеа – йому часто доводиться лишатися осторонь і спостерігати за тим, як інші вдовольняють свої потреби.

Нагороди: 2013 – «Золотий голуб» фестивалю DOK Leipzig
РОЗКЛАД СПЕЦІАЛЬНИХ ПОКАЗІВ У ХЕРСОНІ ТА ОБЛАСТІ (12-14 грудня)
12 грудня
10.00 – «Путінські ігри», «Ув’язнені», Голопристанська виправна колонія №7.

10.00 – «Ліза. Ходи додому», Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді», м. Берислав, вул. Луначарського, 10

13 грудня

11.00 – «Йоанна», м. Нова Каховка, вул. Первомайська,10, кінотеатр «Юність».

17.30 – 01.00 – Ніч документального кіно про права людини, бібліотека №3, м. Херсон, вул. Робоча 76-а .

14 грудня 

12.00 – 13.30 – Акція «Голос дитини проти домашнього насильства», м. Херсон, вул. Суворова.

Подія у facebook
Подія у мережі Вконтакте

Після перегляду фільмів глядачі мають змогу долучитися до написання листів на захист прав Олега Сенцова та Ірини Рабченюк. Також можна підписати звернення онлайн