ХІ фестиваль Docudays UA у Херсоні – день другий

10 Грудня 2014 11:34
www.facebook.com

www.facebook.com

Вчора, 9 грудня, відбувся другий день фестивалю документального кіно про права людини «DOCUDAYS UA». Нагадуємо, що на Херсонщині фестиваль триватиме до 14 грудня 2014 року, відкриті покази до 10 грудня (17:00-20:00) у кінотеатрі “Мультиплекс”.

У другий день були представлені три стрічки, попре те, що спочатку планувалося показати дві: “Йоанна” Анети Копач (Польща), “Останній лімузин” Дар’ї Хльосткіной (Росія) та “Амосов – Сторіччя” Сергія Лисенка (Україна).

Фільм “Йоанна” (Анета Копач, Польща, 2013) виборов приз глядацьких симпатій на фестивалі. Фільм розповідає історію Йоанни, котра через записи в блозі стала для багатьох читачів втіленням життя, сповненого радості. В дописах вона детально й чесно розповідає про свій побут; у неї прості цілі, як-от: організувати для родини подорож до озер, в її планах на найближчий час – побачити, як син уперше їде на велосипеді без допоміжних коліщаток. Йоанна починає вести онлайн-щоденник, коли дізнається, що хвора на рак і жити залишилося три місяці. Тоді вона обіцяє Ясеві, своєму п’ятирічному синові, що зробить усе можливе, аби протриматися якнайдовше. І починає писати заради нього.

Російський фільм “Останній Лімузин” (режисер Дарья Хльосткіна) на фестивалі отримав головний приз DOCU/Життя. Це історія п’ятьох працівників колись могутнього автомобільного заводу ЗІЛ. Вони займали різні посади – від начальників та інженерів до майстрів і різноробів – і з болем сприймають безжальний занепад підприємства, намагаючись вистояти завдяки своєму професіоналізму в умовах, коли все навколо нищиться. Раптом завод отримує замовлення на виготовлення трьох легендарних лімузинів  ручного збирання. Ці автомобілі колись були одним із основних символів військових парадів армії Радянського Союзу на Красній площі у Москві. Михайло разом зі своєю командою фахівців з ентузіазмом береться до справи, радіючи можливості показати, чого вони варті.

“Амосов-Сторіччя”  (Сергій Лисенко, Україна, 2013). Якщо зібрати всіх пацієнтів Миколи Амосова разом, отримаємо населення невеликого містечка. А якщо порахувати всіх, кого врятували учні та створений Амосовим інститут, – скільки їх? Область? Країна? Його досягнень вистачило б на десяток видатних вчених-медиків, але Амосов цим не обмежився. Лікар, інженер, кібернетик, письменник, громадський діяч, вчений, мислитель – багатогранна та складна людина. Про таких кажуть ­«людина епохи Відродження». Інтелект, здоров’я та творчі здібності були в нього гармонійно розвинуті. Він володів унікальною здатністю спричиняти якісний стрибок вперед у будь-якій справі, за яку брався. У чому секрет феномену Амосова? Яка внутрішня пружина діяла в цій дивовижній людині?

Подія у facebook
Подія у мережі Вконтакте
Сьогодні, 10 грудня, заключний день відкритих показів. Сьогоднішня програма така: “Хворісукалюди” Юрія Речинського (Україна) та “Особлива потреба” Карло Дзоратті (Італія, Німеччина).