Микола Томенко: Україні потрібна координаційна рада з питань інформаційної політики, а не міністерство

7 Грудня 2014 09:28
pohlyad.com

pohlyad.com

На переконання народного депутата України, двічі Голови Комітету з питань свободи слова та інформації у попередніх скликаннях ВР Миколи Томенка, усі сьогоднішні пріоритетні завдання інформаційної політики не потребують нових спеціальних органів у сфері ЗМІ. Повинні виконувати свої функції Держтелерадіо, МЗС, Нацрада… Дуже важливою є роль приватних ЗМІ та, власне, всіх журналістів. Бракує лише КООРДИНАЦІЇ.

Про це політик написав на своїй сторінці у Facebook.

Микола Томенко зауважив, що очевидним пріоритетом на сьогодні є донесення оперативної, достовірної та адекватної інформації на Схід, в Крим, країни колишнього СРСР, передовсім в Росію та близькі до Росії європейські держави. Хто це може зробити?

1. Найперше і найшвидше – власники та менеджери приватних каналів, через максимальне поширення через супутник програм українською, російською та англійською мовами. Тут союзниками будуть наші посольства, торгово-промислові палати, інституції зовнішньо-економічної діяльності тощо.
2. Світові ЗМІ, для представництв яких необхідно створити належні умови в Україні. Пропонував, з 2005 року, на базі УКРІНФОРМУ, де є відповідні приміщення, створення своєрідного Міжнародного інформаційного центру. (Слава Богу, попередня влада не встигла там побудувати ресторан).
3. Українські журналісти, блогери і просто активісти через визначення спільних принципів та механізмів діяльності (через документи саморегуляційного характеру) в Інтернеті та соціальних мережах.
4. Лише тепер державні, в розумінні, суспільні ЗМІ. Через відновлення системи радіо-іномовлення та створення тв-іномовлення.

На думку Миколи Томенка, координаційну функцію може виконувати Координаційна рада з питань інформаційної політики, що діятиме як громадська інституція і куди входитимуть як представники уповноважених державних, так і приватних інституцій в системі ЗМІ.

«Отож, два висновки нині модної дискусії: Юрій Стець може очолити такий координаційний орган; НОВЕ МІНІСТЕРСТВО ІНФОРМАЦІЇ НЕ ПОТРІБНЕ В ПРИНЦИПІ!», – підсумував народний депутат.