Міністерство юстиції проти «приватизаційної» версії створення суспільного телебачення та радіо

5 Грудня 2014 08:12
tomenko.ua

tomenko.ua

Як відомо, 7 листопада 2014 року Кабінет Міністрів України видав Постанову про утворення Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», яка вступає в серйозні законодавчі суперечності з чинним на сьогодні Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». На це звернув увагу Голова Комітету з питань свободи слова та інформації у VII скликанні парламенту Микола Томенко.

Він наголосив, що дане рішення Кабміну є апріорі незаконним. «Ліквідація великої кількості державних установ, «викидання на вулицю» майже 10 000 людей, які працюють нині в НТКУ, НРКУ і обласних ТРК, було би не лише аморальним, а і незаконним кроком, адже в Законі «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» чітко передбачена реорганізація, а не ліквідація відповідних структур. До того ж, Законом передбачена необхідність створення Національної суспільної телерадіокомпанії як державної установи, а не публічного акціонерного товариства», – наголошував М. Томенко.

Власне, його застереження та застереження експертів повністю підтвердив і Висновок Міністерства юстиції України. Зокрема, в ньому йдеться про те, що дана Постанова не відповідає актам законодавства, що мають вищу юридичну силу.

Проект постанови, на думку Мін’юсту, в цілому не відповідає положенням Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» (далі – Закон)…, зокрема в частині:
– організаційно-правової форми у якій здійснює діяльність Національна суспільна телерадіокомпанія України;
– способу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України;
– способу управління Національною суспільною телерадіокомпанією України…

Враховуючи це, на думку фахівців Міністерства юстиції, створенню НСТУ у запропонованій проектом постанови формі акціонерного товариства, має передувати внесення відповідних змін до Закону.

Микола Томенко ще раз наголошує на тому, що суспільне телебачення і радіомовлення – це не забавка для керівництва Уряду чи якоїсь партії. Це проект, який повинен бути виведений з-під контролю будь-якої партії чи урядової структури, і має бути поставлений під контроль суспільства.

«Кабінету Міністрів треба не придумувати незаконні формули, а діяти відповідно до Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», тобто – треба було ще до 15 листопада подати до Верховної Ради конкретні пропозиції щодо того, щоб почати реальний механізм створення суспільного телебачення», – підсумував М. Томенко.