На Херсонщині медиків вчили протидіяти вірусові Ебола

28 листопадаа 2014 09:40
9296_thumb25 листопада на базі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша» пройшло обласне показове тренувальне навчання з локалізації осередку хвороби, яка викликана вірусом Ебола. У конференц-залі Херсонської міської клінічної лікарні ім. Є.Є.Карабелеша» відбулась демонстрація навчального фільму, в якому показані всі етапи дій при виявленні у хворого підозри на захворювання лихорадкою Ебола, а також правила вдягання захисного костюму і способи уникнення зараження.
Тренінг організовано згідно із постановою спільного засідання Президії НАМН, керівного складу Міністерства охорони здоров’я України та Державної санітарно-епідеміологічної служби України  від 24.10. 2014 р. №10/1 «Про невідкладні заходи по запобіганню занесення та розповсюдження в Україні хвороби, викликаної вірусом Ебола», «Комплексним планом по санітарній охороні території області від заносу і розповсюдження карантинних інфекцій на 2011-2015 рр.».
Метою навчання є підготовка медичних працівників області для роботи у вогнищі хвороби, яка викликана вірусом Ебола.
Актуальність даної проблеми обумовлена:
1. Можливістю епідемічного поширення із природних вогнищ (країни Африки) на інші континенти за рахунок міграції населення. Інкубаційний період складає 2-21 день (період з моменту зараження до моменту появи симптомів хвороби), що дозволяє здійснювати подорожі на дальні відстані.
2. Лихоманка Ебола відноситься до карантинних інфекцій, тобто є високозаразною, у зв’язку із чим дуже важливе значення в запобіганні поширенню інфекції надається санітарно-епідеміологічним заходам.
3. Швидкість розвитку симптомів хвороби, тяжкість її проявів, а також висока летальність (50-90%) ставить хворобу на провідне місце серед причин смерті від епідемій і вимагає термінових лікувальних заходів при первинному виявленні хворого.
Тому, відпрацьовування практичних навичок та оперативного плану дій при виявленні хвороби Ебола стало дуже корисним для фахівців медичної галузі.