День Гідності і Свободи в Херсоні: мітинг “бюджетників”, траурна хода і Євромайдан…

23 листопадаа 2014 09:01
Фото Івана Антипенка

Фото Івана Антипенка

21 листопада, о 15.00 на площі Свободи зібралося близько тисячі людей. Переважна більшість із них – представники закладів освіти, культури та інших організацій, які підпорядковані обласній владі. За старою радянською традицією людей під список привели їх керівники. Ще до мітингу в соцмережі поширили запрошення за підписом голови ХОДА, в якому він звертався до міського голови і заступника голови облради з проханням взяти участь в цьому заході особисто та запросити своїх підлеглих.

Однак урочистої атмосфери не вийшло. З облич присутніх було помітно, що вони елементарно відбувають номер. З пресою люди спілкуватись не хотіли, а про свою участь у мітингу відмовчувались. Лише кілька студенток одного з коледжів прямо сказали автору, що “нас зігнали, ми проти цього”. Про те, що сталося 21 листопада рік тому дівчата нічого не знають. Тим часом на сцені виступали ті ж самі артисти, які вели подібні мітинги при колишній владі. Тільки тепер її називали “злочинною”, а загиблих на Майдані – героями.

Захід тривав 30 хвилин. Після цього, за дуже дивним, якщо не сказати безглуздим сценарієм, усі присутні вирушили “траурною” ходою до пам’ятника жертв тоталітарних репресій, де мали вшанувати померлих в роки Голодомору. Тут відбувся інший мітинг, тільки з приставкою “реквієм”. Чомусь обласна влада вирішила проігнорувати загальноукраїнську традицію вшановувати жертв Голодомору в четверту суботу листопада і поєднати свято з трауром.

А на 17.00 на площі Свободи зібралися кількасот активістів, які творили, вели, підтримували і просто брали участь у місцевому Євромайдані. На традиційному місці люди були раді побачити один одного, хоча відверто говорили про те, що особливих приводів для свята в цей день немає. Це скоріше привід для зустрічі і відвертої розмови про наслідки, про те, за що тоді люди виходили на площі, і що усім небайдужим патріотам робити сьогодні. На Євромайдані виступив міський голова Херсона Володимир Миколаєнко. Він згадував революційні події минулої зими, дякував городянам за проявлену проукраїнську позицію в часи нелегких випробувань і війни в Україні. Кілька десятків херсонських активістів отримали символічні подяки від міського голови “за активну громадянську позицію та патріотизм, захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору”. Ще близько години люди спілкувались, виступали у форматі “вільного мікрофону”, а наприкінці мітингу заспівали Гімн України.

Іван АНТИПЕНКО, “День”

Джерело: День