Обласний архів відкрив виставку «Голодомор на Херсонщині»

20 листопадаа 2014 16:21
9184_thumbГолодомор 1932-1933 років безпрецедентний злочин у світовій історії. Штучний голод був спрямований не лише на фізичне знищення українців, а й на викорінення навіть думок про свободу та незалежність.
Ми не можемо забути та пробачити жахливі події, а наші нащадки ніколи не мають їх пережити, тому до Дня вшанування пам’яті жертв Голодомору з 20 листопада у Херсонському державному обласному архіві відкрито виставку-пам’ятку «Голодомор на Херсонщині».
Експозиція дає змогу уявити тогочасні реалії життя, побачити фото та свідчення селян. За численними документами можна прослідкувати, як в цей період на Херсонщині розгорталася хлібозаготівля. Цей період супроводжувався накладанням штрафів, конфіскацією майна селян, організацією озброєної охорони зернових пунктів від нападів селян, притягнення селян до кримінальної відповідальності, простежити шалене зростання смертності, коли над цілими селами майорів чорний прапор, який засвідчував, що живих не залишилося.
Для створення цієї виставки працівниками архіву було опрацьовано постанови та протоколи, рішення райвиконкомів, архівно-слідчі справи громадян, репресованих органами НКВС, кримінальні справи, листування установ, заяви жителів Херсонщини.
Церемонія відкриття відбулася за участю директора державного архіву області Андрія Яценка, директора Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики облдержадміністрації Філіпа Кокоша, професора кафедри історії України та методики викладання ХДУ Сергія Водотики та заступника директора обласної дитячої бібліотеки ім. Дніпрової Чайки Ольги Крижановської.
Щоб кожен бажаючий мав змогу відвідати виставку, вона буде функціонувати близько місяця, а у її рамках спеціалістами відділу використання інформації документів проводяться екскурсії.