У Херсоні відбувся вечір пам’яті до 70-ї річниці масової депортації турків-месхетинців

17 листопадаа 2014 15:07
oda.kherson.ua

oda.kherson.ua

У Херсонському музичному училищі, за ініціативи мусульманської спільноти, відбувся вечір пам’яті приурочений до 70-ї річниці масової депортації з Грузії турків-месхетинців «70 років без Батьківщини».

Вечір розпочався з молитви та показу документального фільму про одну з найтрагічніших дат в історії турків-месхетинців.
З промовою до присутніх звернувся радник голови обласної державної адміністрації Андрій Сосінович, який наголосив на тому, що на нашій землі ніколи не повинні повторюються жахливі помилки минулого та побажав усім миру, злагоди та добра.
У вечері взяли участь: Муфтій України Шейх Ахмед Тамім, заступник голови Генічеської районної державної адміністрації Гульнара Бекірова, керівники національно-культурних товариств та мусульманська громада області.
Довідка. 14 листопада 1944 року відбулася депортація турків-месхетинців з Грузії. Буквально в лічені хвилини понад 100 тисяч турків-месхетінцев, більшу частину яких становили жінки, діти і люди похилого віку, були насильно депортовані зі своєї історичної батьківщини у вагонах для худоби.
За деякими даними, близько 25 тисяч турків-месхетінцев назавжди залишилися в безіменних могилах на шляху до Середньої Азії і Казахстану.