У Херсоні відбудеться форум сучасного мистецтва TERRA FUTURA

11 листопадаа 2014 13:30
http://khersonline.net

http://khersonline.net

Наприкінці фестивального року, коли морози ще остаточно не розженуть художників по майстернях, відбудеться форум сучасного мистецтва TERRA FUTURA. Подія збере художників у Херсоні з 17 по 23 листопада.

Ключовою темою робіт, які будуть представлені в рамках форуму, стане «Внутрішня Україна». Художники презентують свої дослідження приватного простору та інтер’єрів наших співвітчизників. Для цього організатори події вже кілька місяців збирають стару фурнітуру, розміщуючи відповідні оголошення в соціальних мережах. Розбиті дивани та потягані шафи знадобляться художникам для створення інсталяцій.

«Ми спробуємо дослідити ієрархію цінностей в інтер’єрах. Те, як регіональна приналежність впливає на особливості внутрішнього оздоблення. Як в ньому відображається стереотип українського житла. Яким співвітчизники представляють свій ідеальний будинок … Це черговий стик мистецтва і соціології, естетики, етики і т.д. », – розповідають організатори TERRA FUTURA.

Виставки фестивалю будуть розгорнуті на чотирьох майданчиках: ТРЦ «Фабрика», галерея В’ячеслава Машницького, резиденція Ганни Кислої і клуб «Его».

Фест складатиметься з чотирьох основних блоків: фотографія, інсталяція, відео і театр/перфоманс. Дещо скромніше буде презентовано музичний напрям. Організатори оцифрували кілька бабин архівних мелодій Херсонщини, які будуть надані учасникам для створення на їх основі міксів етнічної та сучасної музики.

Зараз програма і список учасників фестивалю доукомплектовуються. Проте вже відомо, що одним з хедлайнерів форуму стане творчість Ніни Кузьміної з селища Залізний Порт. Баба Ніна, як називають її місцеві, розмалювала весь свій будинок. Коли ж на стінах і стелі не залишилося порожнього місця – взялася за екстер’єр і двір. Окремими малюнками вона компенсує свою самотність. Зобразивши на стіні будинку Солоху і пана Тараса, вона розмовляє з ними, і нагадує кожному гостю, що входячи в двір, з ними потрібно вітатися.

Також будуть представлені роботи Олександра Семенченка та Олександра Рихлицького. Вони працюють в сквоті, який власноруч облаштували в занедбаних кар’єрах неподалік від села Степанівка (Херсонська обл.). Працюють вони переважно з глиною, яку видобувають на місці. Їхня майстерня і житло знаходяться в печерах посеред поля.

На форумі будуть представлені не тільки види інтер’єрів, але і фіксація діалогів, обрядів і взаємодії членів сім’ї. Словом, якщо ви запланували капітальний ремонт і не знаєте, як би оригінально облаштувати своє житло – цей фестиваль для вас.