Херсонським студентам розповіли про допомогу військовим

10 листопадаа 2014 11:37
Наталя Бімбірайте – правозахисниця, активістка волонтерського руху «Армія SOS Херсон». Автор фото: Олена Орлова, «Правовий Простір».

Наталя Бімбірайте – правозахисниця, активістка волонтерського руху «Армія SOS Херсон». Автор фото: Олена Орлова, «Правовий Простір».

Учні та педагоги Херсонського училища культури ініціювали зустріч з Наталею Бімбірайте, керівником Інформаційного Ресурсного Центру «Правовий Простір», координатором волонтерського руху «Армія SOS Херсон». Відвертий діалог про волонтерський рух, простих і мужніх херсонців, небайдужих до проблем армії, та реальну допомогу військовим більше години.

«Те, що роблять ці люди – за гроші не робиться, до цього ніхто не може примусити – це лише поклик душі і патріотизм від серця,» – такими словами про волонтерів почала зустріч зі студентами Наталя Бімбірайте. – «Я для себе вирішила так: спочатку зроблю все, щоб допомогти військовим, а потім, якщо вистачить сил, буду з’ясовувати, чому все так несправедливо по відношенню держави до армії».

З власного досвіду вона розповіла студентам про волонтерський рух у Херсоні: як розпочинався з часів Майдану; як у лютому активісти організували цілодобове чергування в ОДА, аби не дати захопити приміщення; як несли нічну варту місцеві лікарі-волонтери. Як у березні, під час першої появи «зелених чоловічків» у Криму, херсонці почали організувати Центри допомоги військовим. Як у день свого Міжнародного свята, 8 Березня, сміливі херсонські жінки-волонтери вперше побували в українській військовій частині в Криму. Вже тоді вони зрозуміли, що без народної допомоги голі-босі-голодні солдати не вистоять – в такому жахливому стані застали нашу армію.

Студенти дізналися, що допомогти військовим сьогодні може кожен – було би бажання, адже за 9 місяців свого існування волонтерський рух у Херсоні розвинувся і укріпився:

·         працює кабінет прийому допомоги військовим (пр. Ушакова, 47 (приміщення облради, каб. 124),

·         у соціальній мережі Фейсбук створено загальнодоступну групу «Армія SOS Херсон»,

·         на порталі «Правовий Простір» діє і постійно поповнюється новою інформацією розділ проекту «Допомога військовим»,

·         також знайти реквізити для допомоги та відстежити рух зібраних коштів можна на сайті газети «Вгору», у розділі «Допомога Збройним силам України».

На переконання Наталі Бібмбірайте, запорука успіху волонтерського руху – репутація і довіра, і забезпечити їх допомагає саме прозорість та постійне інформування людей, які мають бути впевнені: кожна копійка, кожна річ дійшла до військових.

Далі були зустрічні запитання, і їх в учнів та викладачів було немало. Наприклад: скільки коштує вдягнути одного військового в осінню форму? чого найбільш потребують вояки? чи багато херсонців служать у зоні АТО? І, певно, головне і найбільш очікуване запитання: «Як і чим МИ можемо допомогти військовим?»

Від слів – до справи

Отримавши вичерпну інформацію, учасники зустрічі передали для вояків патріотичні малюнки студентів-художників та теплі речі – гроші на 10 комплектів термобілизни збирали і учні, і викладачі училища культури.

Джерело: Вгору