23 жовтня: це цікаво знати

23 Жовтня 2014 12:50
23-10

slonyk.com

У християнські часи 23 жовтня почали вшановувати Євлампія. Цього дня колись визначали, якою буде зима. Якщо ріжки місяця цієї ночі показували на північ – зима мала бути ранньою і морозною, а якщо на південь – пізньою і теплою. І оскільки Місяць зараз сходить рано, є нагода поспостерігати.

За церковним календарем 23 жовтня вшановують мучеників Євлампія та Євлампію, преподобного Амфросія, святого Амфілохія, собор Волинських святих, блаженного Андрія, преподобних Вассіана та Феофіла–сповідника.

Іменинники 23 жовтня:

Андрій, Євлампій, Феофіл, Амвросій, Євлампія.

23 жовтня 1893 року –  народився Пилип Козицький, український композитор, музикознавець, педагог, громадський діяч. Один з організаторів і керівників Музичного товариства імені Миколи Леонтовича.

Події 23 жовтня:

1545 – після чергового зруйнування фортеці у 1538 році українські козаками, турки і татари вирішили забрати її собі і почали знову відбудовувати. Дізнавшись про задум ворогів, козаки вийшли у море на 32 човнах-чайках, підійшли до укріплення Ачі-Кале (Очаків), розбили великий загін турків і захопили його. У цій битві кримський хан ледве не втрапив до козаків у полон.
1946 — Розпочалося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.
2001 — Компанія Apple представляє перший iPod.