Микола Томенко: “Полтава заслужила звання просвітницької столиці України”

12 Жовтня 2014 08:32
10-10-2014-572x381

М. Томенко вручає нагороду ректору ПНПУ М. Степаненку. Фото kolo.poltava.ua

Про це сказав радник Президента України, народний депутат Микола Томенко, вітаючи студентів та викладачів на ювілейному заході, присвяченому 100-річчю Полтавського національного педагогічного університету імені В. Короленка.

«Значимість для України та освіти полтавської педагогічної школи є загальновизнаною. Варто назвати лише такі імена, як А. Макаренко, В. Сухомлинський, Г. Ващенко та інші. Натомість загалом з Полтавщини по всьому світу розійшлися люди, що популяризували Україну. Згадаймо Григорія Сковороду, що пропагував вічні цінності, Івана Котляревського, який робив все, щоб повернути українську мову і літературу, Миколу Гоголя, що творив романтичний образ України російською мовою, Василя Симоненка та багато інших видатних постатей», – сказав під час свого виступу Микола Томенко.

Він поінформував, що його Фонд «Рідна країна» вже реалізував десятки проектів саме на Полтавщині з огляду на необхідність розширення знань про українських героїв і тих людей, які прислужилися до творення української незалежної держави та сьогодні можуть бути її своєрідними ідеологами.

За словами Миколи Томенка, його Фонд і надалі опікуватиметься просвітницькою роботою на Полтавщині. Зокрема, він поінформував, що готує з нагоди 80-ї річниці з дня народження геніального поета-шістдесятника Василя Симоненка перевидання диску зі збереженим голосом поета «Лебеді материнства. Живий голос Василя Симоненка».

Водночас він сказав, що найбільший подарунок пам’яті Василя Симоненка може зробити вже в жовтні український народ, вперше за часи незалежності не проголосувавши за Комуністичну партію, яку очолить Петро Симоненко. «Після того, як комуністи не потраплять до парламенту, прізвище Василя Симоненка зазвучить з новою, патріотичною силою», – зазначив народний депутат.

Також за дорученням Президента Микола Томенко вручив державні нагороди кращим викладачам та працівникам Полтавського національного педагогічного університету.