11 жовтня: це цікаво знати

11 Жовтня 2014 11:22
bereza-572x403

romti.livejournal.com

У дохристиянські часи наші пращури поділяли рік на три частини: весну, літо і зиму. У цей період, який уже вважався зимою, давні українці молилися Триглаву, або Трояну, — триєдиному божеству, який, на думку вчених, символізував єдність трьох Богів: Ярила, Купайла і Дажбога. Ці Боги діяли у різні пори року, однак ніби символізували єдність дій. Ярило пробуджував Природу, Купайло досягає апогею влітку, а Дажбог дарує врожай восени.

У народі 11 жовтня спостерігали за березою, одним з найдавніших дерев, з якого, за легендою, починалося створення світу. Вважалося, що вона оберігає від злих духів і водночас є улюбленим деревом русалок. Отже, якщо восени листя на березі жовтіє з маківки – на ранню весну, а знизу – на пізню.

За церковним календарем 11 жовтня вшановують преподобного Харитона, преподобних Кирила та Марію, благовірного князя В’ячеслава Чеського і відзначають Собор преподобних отців Києво–Печерської лаври.

Іменинниками 11 жовтня є: Олександр, Прохор, В’ячеслав, Марія, Харитон.

11 жовтня 1906 року  народився  Ігор Савченко, український кінорежисер. Твори: «Дума про козака Голоту», «Вершники», «Богдан Хмельницький», «Тарас Шевченко» (закінчений учнями режисера після його смерті у 1951).