Херсонці перейматимуть досвід розвитку порту Клайпеди

15 Вересня 2014 09:32

download (4)Перспективи розвитку і реконструкції Херсонського морського  торговельного порту обговорив міський голова Володимир Миколаєнко з представниками адміністрації порту і литовськими фахівцями.

Гості розповіли керівнику міста про власний досвід осучаснення і розвитку порту в м. Клайпеда (Литва).

Потенційно, вони готові взяти участь в інвестиційному проекті по реконструкції Херсонського порту. За словами литовських фахівців, після знайомства з підприємством вже зараз вони можуть окреслити попередню «дорожню карту»: будівництво сучасного спеціалізованого терміналу, впровадження екологічної програми, соціальні гарантії працівникам тощо.

Литовські фахівці наголосили, що розвиток порту можливий лише з розвитком міста, розвитком інфраструктури, яка потрібна порту і знаходиться у місті (наприклад, під’їзні шляхи за рахунок порту). У цій же співпраці обов’язково мають брати участь стивідорні компанії, які працюють у порту. Наприклад, вони можуть долучатися до відбудови вулиць старого міста,  припустили гості.

На їх думку, для успішності проекту необхідний здоровий компроміс між містом і бізнесом, тоді місто буде розвиватись, з’являться додаткові нові робочі місця, нові спеціальності, а це вже розвиток вузів тощо.

«Дякую за ваш приїзд. Сьогодні ми окреслили проблеми і шляхи їх вирішення. Позиція міста, області, я впевнений і профільного міністерства, тотожні – порт має  бути сучасним, безпечним для екології. Реконструкція без притоку капіталу – є неможливою. Якщо порт несучасний – інші порти перетягнуть його можливості», –  сказав міський голова.

Наприкінці зустрічі сторони дійшли згоди про необхідність підготовки меморандуму про співпрацю. Володимира Миколаєнка запросили відвідати порт у м. Клайпеда і особисто вивчити реалізований проект на місці.