На Херсонщині знов запрацював солезавод

8 Вересня 2014 13:50

download3 вересня, до видобутку важливого продукту харчування – екологічно чистої солі «нового врожаю» приступив єдиний працюючий на Херсонщині солезавод, розташований в селі Геройському Голопристанського району.

Можливість видобутку солі на Херсонщині набуває особливого значення в умовах, коли Сакський солезавод залишився на території окупованого Криму, завод в Приозерному Генічеського району області ніяк його не запустять, а соляні шахти Донеччини можуть перейти під контроль терористів.

Однак і трудовому колективу Геройського солезавода хвалитися нічим: через проливні дощі в травні-червні дозрівання (випарювання під сонячними променями) солі в садочних басейнах комплексу сильно сповільнилося. І її добування змушені були почати з запізненням на місяць.

Директор держпідприємства Станіслав Гречуха каже, що прогнозовані обсяги видобутку природної солі на нинішній рік навряд чи перевищили п’ять тисяч тонн, тоді як в більш сприятливі роки вони сягали й семи тисяч тонн. Стратегічний продукт завод зараз відпускає по шістсот гривень за тонну без доставки.

Однак ця оптова ціна не враховує витрат на доставку, і доведення продукту до необхідних споживчих кондицій – його подрібнення і розфасовки з мішків в малогабаритну упаковку.