Микола Томенко: мешканці Криму голосуватимуть на Херсонщині

13 Серпня 2014 12:18

У прямому ефірі інформаційної програми “События” на каналі “Україна” радник Президента Микола Томенко розповів про те, що наступні парламентські вибори в будь-якому випадку відбудуться в жовтні.

За словами Миколи Томенка, “якщо Янукович отримав російське громадянство, або його фірми зареєстровані, як російські, або, наприклад, працюють на роccійській території і фінансують терористів – то він точно потрапляє під санкції”. “Нам сьогодні вдалося переконати творців законопроекту, що ми не можемо вводити санкції проти власних громадян. Тому, в цілому законопроект буде голосуватися без терміну “громадяни України” і “юридичні особи, пов’язані з громадянством”. І для мене, звичайно, як для глави комітету з питань свободи слова дуже важливо зняти медійні застереження, тому що не можна указом Президента закривати телебачення та інтернет-видання. Я думаю, що ми це знімемо. Я думаю, що в четвер ми в цілому проголосуємо за закон про санкції, які стосуються російського бізнесу і тих людей, які фінансують тероризм”, – підкреслив він.

Микола Томенко впевнений, що наступні парламентські вибори мають відбутися в жовтні в будь-якому випадку: “За яких завгодно обставинах – чи буде це пропорційна система, чи буде чи це відкрита система, навіть якщо ніякого рішення не буде – вибори відбудуться в жовтні. Тобто, якщо залишилися такі депутати, які впевнені, що якщо внесуть зміни до закону, то відтермінують дату виборів – вони помиляються. Я ще раз хочу офіційно сказати (і це позиція Президента в тому числі): ми хочемо виборів за відкритими партійними списками. Якщо парламент за це не проголосує, тоді стара система залишається – її ніхто не скасовував. Вибори мають відбутися або 26-го жовтня або (зараз юристи аналізують) 19 жовтня. Я сподіваюся, що нам вдалося переконати керівників фракцій, які вчора вирішили таємному режимі працювати один день”, – сказав він.

Чиновник підкреслює, що в четвер “найбільший шанс на закон про голосування за відкритими партійними списками, так як 200 голосів ми назбирали”. “Якщо не проходить такий закон, залишається вдосконалити, або, хоча б, трохи налагодити закон, за яким мають відбуватися вибори. Що тут важливо? Хоча б зменшити кількість днів виборчої кампанії, оскільки виборча кампанія на 60 днів коштує 1 млрд. 400 млн. грн. тобто якщо скоротити її до 45 днів, ми економимо значну суму. Тобто в четвер або проголосують за систему з відкритими списками, або залишиться стара змішана система із зменшеним терміном проведення виборчої кампанії. Але вибори відбудуться за будь-яких обставин в жовтні”, – говорить він.

Микола Томенко вважає, “що до жовтня більша частина донеччан і луганчан зможе проголосувати. Кримчани, які хочуть взяти участь у виборчій кампанії, зможуть голосувати на виборчих дільницях у Херсонській області. Я думаю, що при будь-яких обставин Парламент буде обраний і буде легітимним”.