На Херсонщині вперше в Україні запустили виробництво органічних вин

9 Серпня 2014 11:30

dspost-53e4ca792a29e_Без имени-1Перший Національний Виноробний Холдинг випустив лінію органічних вин «Асканія».  Напої повністю відповідають найсуворішим світовим вимогам, що пред’являються до «еко-вин». Те, що вина є повністю органічними і екологічними продуктами, відзначено на лицьових етикетках спеціальним знаком.

Про це повідомила компанія виробник у своєму прес-релізі

«Вина походять з нового європейського виноробного регіону, розташованого неподалік від знаменитого заповідника «Асканія-Нова» та володіє унікальними природними та екологічними якостями. У лінійці еко-вин «Асканія» на сьогоднішній день присутні два білих вина («Шардоне» і «Мускат Таврії») і два червоних (споконвічно європейських сортів «Мерло» і «Каберне»)», — зазначено у повідомленні.

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» — найстаріший степовий резерват світу — входить в першу сотню найцінніших заповідників планети і є найбільшою недоторканою степовою зоною Європи.

Заповідник «Асканія-Нова» був заснований в 1828 році герцогом Фердинандом Фрідріхом Ангальт-Кетенським, представником німецької династії Асканіїв, в якості колонії герцогства Ангальт-Кьотен. У наш час на його землях мешкає більше трьох тисяч видів тварин і росте більше п’ятисот видів вищих рослин. Істотна частина флори і фауни «Асканії-Нової» занесені в Червону книгу. Розташований заповідник у Південному Причорномор’ї — на материковій частині України.

Заповідник знаходиться на широтах, де виростають найкращі виноградники Франції, і в регіоні «Асканії» виноградарство також було відомо з давніх часів. У другій половині XIX століття, коли навала філоксери знищила близько 90% європейських виноробних угідь, «Асканія-Нова» була одним з місць, куди перевезли дивом не постраждалу від комах лозу, що дозволило врятувати кращі європейські сорти винограду.

Уже перші врожаї вразили фахівців. З’ясувалося, що крім сприятливого клімату і прекрасних родючих грунтів, на смакові якості винограду впливає і унікальна водна екосистема «Асканії». На території «Асканії-Нова» розташований «Великий Чапельський під» — унікальна депресія рельєфу (фактично величезний природний яр) розміром 4 на 6 км, періодично що заповнюється талими водами. Він занесений в міжнародний список Рамсарської конвенції про охорону водно-болотних угідь.

На довгий час знаменитий коньячний терруар, що знаходиться неподалік (звідти ведуть своє походження широко відомі ще з царських часів коньяки «Таврія»), затьмарив своєю славою винні угіддя. Проте виробництво вина тут ніколи не припинялося — вишукані напої розливалися малими партіями і поширювалися виключно серед колекціонерів і частих відвідувачів заповідних земель. І ось тепер продукція виноробів «Асканії» доступна широкому колу цінителів.