Для херсонських бізнесменів працюють нові умови торгівлі з ЄС

6 Серпня 2014 12:40
8000_thumbЯк нагадав начальник Херсонської митниці Віталій Булюк, з 23 квітня діє Автономний преференційний торговий режим ЄС для України, який передбачає одностороннє зменшення або скасування мит на українські товари. Зокрема Європейським Союзом скасовано мито для 94,7 % обсягу промислових товарів, знижено тарифи на ряд промислових товарів та скасовано мито для 83,4 % товарних позицій сільськогосподарських товарів.
Крім того, майже 16% сільськогосподарської продукції підпадає під нульові тарифні квоти: яловичина, свинина, баранина, м’ясо птиці, яйця, молоко, йогурти, вершкове масло, молочні пасти, пшениця, ячмінь, кукурудза, овес, мед, цукор – сирець, карамель, глюкоза, крохмаль, манітол, гриби, томати, часник, сік виноградний, спирт етиловий та ін. Інформація про тарифи та квоти розміщена на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.
Для використання преференційного торгового режиму з Європейським Союзом необхідно:
1. Отримати сертифікат походження EUR.1
Сертифікат видається Торгово–промисловою палатою України та її регіональними підрозділами. ЄС залишає також можливість використання умов експорту в рамках режиму GSP, який діє сьогодні для України та для використання якого необхідно отримати сертифікат форми А. Відповідні сертифікати видає Торгово – промислова палата України.
2. Ознайомитися із правилами походження товарів з Регламенту Європейської комісії № 2454/93
Інформація про отримання сертифікату EUR.1 та умови торгівлі розміщені на сайті Торгово–промислової палати (Послуги/Оформлення сертифікатів про походження товарів. Підтвердження країни походження товарів, що експортуються з України, та видача відповідних сертифікатів походження (Сертифікат EUR.1 в рамках автономних торгових преференцій Європейського Союзу).
З метою надання безкоштовного доступу до інформації стосовно умов експорту до ЄС Європейською комісією створено онлайн–сервіс, який  містить інформацію про умови торгівлі з ЄС, зокрема стосовно діючих мит, преференційних торговельних угод, статистичних даних, інших специфічних вимог до продукції. Інтернет – адреса онлайн – сервісу «Служба підтримки експорту»: www.exporthelp.europa.eu. Для ефективного використання онлайн–сервісу «Служба підтримки експорту» можна скористатися презентацією, розміщеною на сторінці Міністерства економічного розвитку і торгівлі між Україною та Європейським Союзом/Інформаційно – аналітичні матеріали з окремих питань/ExportHELPDESK).