Херсонці виступили за введення на території Херсонської області воєнного стану

31 Липня 2014 07:33
IMG_8472

http://www.oda.kherson.ua

«Ми з вами одна з областей, де все мирно, де немає ніяких заколотів і боїв. Але для того, щоб і надалі було все спокійно нам необхідно звернутися до Уряду з проханням організувати в області ще щільнішу та міцнішу оборону, аби ми не мали ніякої стурбованості від того, що відбувається у нас на кордоні з Кримом. Тому я виступаю за введення на території Херсонської області воєнного стану», – сказав голова обласної державної адміністрації Юрій Одарченко під час мітингу у підтримку введення воєнного стану на території області.

Окрім того, очільник області повідомив про те, що є ще декілька причин для введення в області воєнного стану. Перш за все, це не функціонування Північно-Кримського каналу, який забезпечував до 85% потреб Криму в прісній воді та був єдиним джерелом поливної води для сільського господарства півострову.
«Це не наша провина, що до Криму не надходить вода, – зазначив Юрій Одарченко та додав, – Україна технологічно готова подавати воду, але вже протягом багатьох місяців Російська Федерація не робить жодного кроку, аби налагодити та відновити водопостачання. І я вбачаю в цьому можливу основу для провокацій та можливі підстави для того, щоб відбулася територіальна агресія».
На його думку, агресор може свідомо не вести переговори, аби мати причину для введення російських військ на Херсонщину і «мотивуватиме це всьому світу тим, що він не захоплює територію, а робить все, щоб допомогти кримчанам, які начебто знемагають від спраги».
Пояснив серйозність ситуації голова облдержадміністрації і тим, що на кордоні області, а саме на Арабатській стрілці та Чонгарі, стоять російські війська, які можуть в будь-яку хвилину вторгнутися на територію регіону.
«Погодьтеся, це серйозні причини для занепокоєння. Тому ми вимагаємо, щоб була чітка злагодженість між усіма воєнними частинами, які знаходяться на території Херсонщини. Саме воєнний стан об’єднає Службу безпеки України, міліцію, військових і громадськість для того, аби була побудована одна-єдина потужна система, яка захистить нас всіх. Окрім того, воєнний стан дозволить нам швидко та оперативно, не чекаючи по декілька днів, вирішувати всі питання на місцях. Зокрема, негайно розміщувати військових та швидко проводити процедуру виділення коштів на їх функціонування. Тому я вимагатиму, аби це питання було розглянуто на засіданні Ради національної безпеки та оборони України (РНБО)», – аргументував Юрій Одарченко.
Зауважимо, введення воєнного стану не означає, що на території області розпочнуться бойові дії та війна. Це означає, що на території області буде підвищений контроль правоохоронних органів щодо можливих терористичних актів та агресії іншої країни.
По закінченні мітингу жителі Херсонської області, яких зібралося понад 800 осіб, переважною більшістю прийняли резолюцію, в якій звертаються до Президента України із вимогою щодо негайного запровадження на території Донецької, Луганської та Херсонської областей правового режиму воєнного стану, відхилення відставки голови Херсонської обласної державної адміністрації Одарченка Юрія Віталійовича та прийняття змін до законодавства, які зроблять можливим проведення позачергових виборів в умовах воєнного стану.
«Ми вважаємо, що введення воєнного стану є запорукою того, що справжня війна ніколи не прийде на Херсонські землі. Ми віримо, що воєнний стан – це спокій для нашого дому», – висловилися небайдужі жителі міста – учасники мітингу.