Голова облдержадміністрації прокоментував свою заяву про відставку

26 Липня 2014 15:54
7925_thumb

http://www.oda.kherson.ua

Сьогодні під час проведення прес-конференції для всеукраїнських та місцевих засобів масової  інформації голова обласної державної адміністрації Юрій Одарченко прокоментував повідомлення про свою заяву про відставку з займаної посади.

Серед основних причин, за його словами, є етико-політична: «Вже 5 місяців ми живемо в парламентсько-президентській республіці. Зменшення повноважень Президента і передача їх парламенту та уряду – це була одна із вимог Майдану. В парламентських республіках існує принцип – якщо Уряд втрачає підтримку у парламенті він іде у відставку. Разом з ним іде у відставку вся владна вертикаль», – сказав Юрій Одарченко та нагадав, що за нинішньою Конституцією обласні державні адміністрації знаходяться у вертикалі виконавчої влади та підпорядковані Кабінету Міністрів України.
«Уряд, за створення якого я голосував і який я підтримував пішов. Відповідно і я, як людина, яка впроваджувала політику цього Уряду в життя, зобов’язаний піти», – зазначив голова облдержадміністрації.
Проте, найсерйознішою причиною, за словами Юрія Одарченка, стала відмова від введення військового стану, без якого є неможливим забезпечення чіткого функціонування всіх елементів побудови оборони на території області та проведення третьої хвилі мобілізації: «Без введення військового стану ми позбавлені можливостей використовувати цілий арсенал юридичних засобів, які вкрай необхідні для забезпечення спокою в області».
Окремо голова облдержадміністрації зупинився на питанні проведення люстрації: «Ви всі бачили мою ініціативу щодо створення обласної комісії з питань люстрації. Протягом двох тижнів апарат облдержадміністрації розробляв проект положення, яке дозволило б нам провести реальне очищення на всіх рівнях, і в той же час не вийти за межі чинного законодавства. Ми розробили відповідний механізм, але на цьому тижні мені стало зрозуміло, що ця моя ідея не буде сприйнята на загальнодержавному рівні і провести повноцінну люстрацію ніхто не дасть. Кабінет Міністрів розробляв законопроект про люстрацію, але з відставкою Уряду всі його законодавчі ініціативи автоматично відкликаються», – резюмував голова облдержадміністрації.