Вузи Херсона домовилися не підвищувати вартість навчання на “контракті”

24 Липня 2014 11:40

1406188094_ryisrerrrrs-ryerrressresРектори найбільших державних вузів Херсонщини дійшли згоди щодо необхідності стримувати зростання вартості контрактного навчання.

Після зростання цін на комунальні послуги, енергоносії, комп’ютерну техніку тощо реальні витрати місцевих ВУЗів на забезпечення навчального процесу виросли на 40-50%. Але відповідним чином підняти вартість означає втратити частину здібних абітурієнтів, яким контракт стане просто не по кишені. Тому Рада ректорів вузів Херсонщини рекомендував «пригальмувати» зростання такої плати, повідомив «Голосу України» голова Ради, ректор Херсонського національного технічного університету, професор Юрій Бардачов. Вузи «джентельменської угоди» дотримуються: скажімо, в тому ж ХНТУ вартість контрактів залишилася на рівні минулого року. А в Херсонському державному аграрному університеті її підняли тільки на 500 гривень на непрофільні спеціальності, а на профільні – «заморозили».

Вартість навчання за контрактом у вузах Херсона сьогодні становить від п’яти до дванадцяти тисяч гривень. Це майже втричі менше, ніж у великих університетських містах України, але і доходи жителів краю є одними з найнижчих в державі, не дотягуючи в середньому і до трьох тисяч гривень на місяць. Тому ректори і побоюються «задирати» ціну навчання – воліючи отримати додаткові доходи, можна взагалі без них залишитися.