В Голій Пристані проектують лісокультурні об’єкти

14 Липня 2014 11:09

images (6)У ДП «Голопристанське лісомисливське господарство» розпочалося проектування лісокультурних об’єктів на 2015 рік
Отримавши наказ про розробку проектів, ми з помічником лісничого Вікторією Бліщак по матеріалам лісовпорядкування підібрали відповідні площі і виїхали в натуру. 

Вирощувати ліс в умовах посушливого клімату півдня України дуже важко, тому в своїй роботі ми використовуємо досвід лісівників минулого, який Вченою Радою Українського науково-дослідного інституту лісового господарства був опрацьований і вміщений в «Настанови з ведення господарства в Нижньодніпровських лісах». В цих настановах чітко прописана технологія створення лісових культур в нашому регіоні. 

Щоб у другій половині літа розпочати підготовку ґрунту під посадку лісу, аби дати змогу накопичити таку необхідну вологу навіть від непродуктивних опадів і конденсату, потрібно дуже ретельно попрацювати над проектами, передбачити основні агротехнічні вимоги, методи і способи створення, розміщення, схеми змішування та потребу в садивному матеріалі.

Під заліснення ми вибрали ділянку в кварталі 19 площею 29,4 га. Тут до пожежі 2007 року буяв сосновий ліс. Після детального огляду, ґрунтових розкопок вирішили на даній площі створити лісові культури сосни кримської з веденням у пониззях поміж пагорбами куліс з акації білої. Це один із протипожежних заходів, що дасть змогу при лісових пожежах знизити ризик поширення вогню на значні території.

Липень. Спека. Розпочалися жнива, а з ними і небезпечне спалювання соломи на полях. Вся лісова охорона знаходиться в постійній напрузі, аби не допустити «червоного півня» в лісові масиви. Тому проектування майбутньої посадки лісу надає не аби яку насолоду від усвідомлення важливості і значимості процесу.