Автовласники на Херсонщині поповнили бюджети на два мільйона гривень

31 Липня 2019 15:15

З початку 2019 року фінансові ресурси місцевих громад Херсонщини поповнили 2,2 млн. грн. транспортного податку.  Про це повідомили спеціалісти управління моніторингу доходів та обліково – звітних систем  Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Із них 0,9 млн. грн. транспортного податку сплатили до місцевих бюджетів Херсонщини фізичні особи – власники елітних автомобилей. Ще 1,3 млн. грн., або 60 % від загальної суми надходжень транспортного податку перерахували юридичні особи – суб’єкти господарювання нашої області.

У порівняльній динаміці 36 % або 0,8 млн. грн. внесли автовласники фізичні та юридичні особи на території обслуговування  Херсонської ДПІ, ще   0,4 млн. грн. або 18 % додали бюджетам місцевих громад Каховського району.

Довідково: Об’єктом оподаткування для сплати транспортного податку є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Юридичні особи сплачують транспортний податок щоквартально на підставі поданих декларацій. Фізичні особи – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, яке направляється їм до 1 липня поточного року.

Також слід врахувати: щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. У разі переходу права власності від одного власника до іншого протягом звітного року,податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт. За об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.