Сірогозьку балку мають заповнити великою водою вже до Нового року

26 листопадаа 2018 10:15
На Херсонщині до Нового 2019 року жителі райцентру Нижні Сірогози мають отримати велику воду, яка прийде сюди Сірогозькою балкою.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат України, голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Хлань.

“Вода в Балці майже підійшла до Верхніх Сірогоз, близько півсотні кілометрів “шляху” вже пройдено! Незважаючи на усі проблеми, сподіваємось, до нового року вода дійде до Нижніх Сірогоз. Як на мене – гарний подарунок під ялинку”, – поінформував Хлань.

Він також зазначив, що наразі погода сприяє заводненню Сірогозької балки, чого не скажеш про людей. “Люди, на жаль, постійно засмічують розчищене русло. Балку використовують як сміттєзвалище”, – заявив народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, 8 жовтня 2018 року на Херсонщині у Сірогозьку балку, розташовану у посушливій і маловодній зоні області, вперше за останні 10 років прийшла велика вода – її почали заповнювати дніпровською водою.

За радянських часів Сірогозька балка була джерелом зрошення понад 7 тис. гектарів землі. Після поділу землі великих господарств на паї, через списання зрошуваних земель, переведення їх в богарні, а також зносу і розукомплектації зрошувальних мереж, це зрошення там не функціонує. Також протягом останнього десятиліття через низьку кількість опадів і невелике технічне скидання води з каналу Р-3-1 Сірогозька балка обміліла. На невеликій частині балки вода залишилась, а на більшості території русла її не було.

У 2018 році розпочалися роботи по відродженню Сірогозької балки. Технікою було розчищене русло балки. Загалом же сюди мають подати 6 – 6,5 млн кубометрів дніпровської води.

У 2007 році рішенням Херсонської обласної ради частина території балки, що має особливу естетичну, наукову та виховну цінність (загальною площею 636 гектарів) була оголошена ландшафтним заказником місцевого значення “Балка Великі Сірогози”.

Фото: Агробізнес сьогодні

Джерело: Укрінформ