У Виноградівській громаді школярі створюють дебатний клуб

21 листопадаа 2018 10:54
В смт Брилівка Виноградівської об’єднаної територіальної громади шкільне самоврядування створює дебатний клуб з метою проведення дискусійних турнірів у форматі видатного філософа Карла Поппера.

Деталі розповіла Анастасія Супрун, радниця з питань комунікації Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, повідомляє Укрінформ.

“За консультаційної підтримки Херсонського ЦРМС та проведення навчання для представників шкільного самоврядування селища Брилівка, учнями буде створено дебатний клуб з метою проведення дебатних турнірів у форматі Карла Поппера – програми, що розвиває вміння розмірковувати та мислити критично, обрунтовувати власні думки та аргументовано опонувати. Мета дебатів Карла Поппера – залучити учнів до обговорення проблем і планування рішень, а не просто до участі в дискусії. Зазвичай, резолюції в дебатних іграх піднімають питання прав людини, ефективного управління, врегулювання конфліктів. Мене приємно вразила ініціативність підлітків та їхня готовність створити на базі школи постійний дебатний клуб, це дійсно може змінити їх життя”, – розповіла Супрун.

Це вже друга зустріч Анастасії з учнями. Під час першої зустрічі вони обговорювали, як поліпшити умови навчання, благоустрій на території школи, організувати дозвілля, створювати проекти та розвивати м’які навички дискусій.

“У результаті було проведено стратегічну сесію, вирішено ряд питань з приводу корисного дозвілля, в тому числі підлітки самостійно визначились з бажанням створити дебатний клуб. Сьогодні вони пройшли перший етап навчання та засвоїли інструменти побудови аргументації в дебатах. Ми плануємо продовжити співпрацю, на мою думку, гарним завершенням створення дебатного клубу стане невеличкий турнір”, – поділилась враженнями директор Брилівської ЗОШ Олена Іванова.

На думку учениці цієї школи Олександри Чернюк, за допомогою дебатів доречно підняти та обговорити проблему шкільного цькування або  булінгу, адже в будь-якому навчальному закладі тією чи іншою мірою це негативне явище присутнє.

Сер Карл Поппер (1902-1994) – один з найвпливовіших філософів XX століття, основоположник філософської концепції критичного раціоналізму. Він описував свою позицію наступним чином: «Я можу помилятися, а ви можете мати рацію; зробимо зусилля, і ми, ймовірно, наблизимося до істини».

Програма “U-LEAD з Європою” фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Анастасія Супрун