Шість відсотків херсонців й досі позитивно оцінюють Росію

9 Жовтня 2018 08:08
Росія для херсонців асоціюється із агресією та Путіним – продемонстрували фокус-групи, які були проведені в рамках всеукраїнського дослідження. На ілюстрації ми бачимо ключові асоціації учасників фокус-груп із словом “Росія”. Як бачимо, більшість називали “агресор”, “Путін”, але також ми бачимо й інші популярні асоціації “брати”, “сусід”, “СРСР”, “велика держава”.
66% опитаних оцінюють Росію негативно або дуже негативно. Й лише 6%, тобто в одинадцять раз менше – позитивно або дуже позитивно.
Лише 12% мешканців нашої області бажали б бачити Україну у 2030 році членом Євразійського митного союзу. Для порівняння: в чотири рази більше херсонців (48%) хотіли б бачити Україну в 2030 році у складі Європейського союзу. Прихильників Європейського союзу в нашій області є вищою ніж по всьому Сходу та Півдню України. При цьому лише 28% херсонців хотіли б, щоб наша країна увійшла б до НАТО.  
Ці відомості були отримані в рамках загальнонаціонального опитування з сімома місцевими збільшеними вибірками  «Можливості та перешкоди на шляху демократичного транзиту України», яке було проведено у липні  2018 року.
Польові роботи загальнонаціонального опитування проводилися Київським міжнародним інститутом соціології. Польові роботи фокус – груп проводилися GfK-Україна. Середня похибка дослідження складає +\-  3%
Це дослідження стало можливим за фінансової підтримки Агентства США З міжнародного розвитку  (USAID), Уряду Швеції та Фонду розвитку ефективного врядування Великої Британії.