У Херсоні стартував міжнародний форум “Агропорт Південь-2018”

27 Липня 2018 08:04

26 липня на території міжнародного аеропорту «Херсон» відкрився агропромисловий форум «Агропорт Південь-2018», який організовує міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Херсонською ОДА.

Основні теми форуму – це інвестиційний потенціал південної України, логістика сільгосппродукції (в тому числі – річкове перевезення), зрошення, овочівництво, садівництво, виноробство, тепличне господарство, виробництво органічної продукції, ланцюги доданої вартості та інші. У форумі беруть участь аграрій з Херсонської, Миколаївської, Одеської, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської та інших областей України.

У приміщеннях аеровокзалу і на території аеропорту почалися тематичні тренінги і конференції. Департамент агропромислового розвитку Херсонської ОДА провів стратегічну сесію на тему «Просторовий розвиток», під час якої йшлося про нові можливості для об’єднаних громад, адаптацію сільського господарства до змін клімату та інноваційні рішення для АПК.

Консультанти Міжнародного торгового центру (ITC) провели тренінг щодо особливостей експорту української плодоовочевої продукції до Франції. Тренери Філліп Марме та Дмитро Кушнір розповіли про те, як працює ринок харчових продуктів у Франції та провели огляд сучасних трендів. Також тренери поділилися порадами щодо основних каналів збуту, отримання необхідних сертифікатів, вибір маркетингової стратегії та аспекти побудови довготривалих партнерських стосунків із французькими компаніями.

Німецько-український проект двосторонньої коопераційної програми «Агроторгівля України» провів тренінг щодо митного режиму експорту до країн ЄС в рамках зони вільної торгівлі. Йшлося про загальні умови ЗВТ, актуальний стан, умови використання митного режиму та інші теми.

«Інститут здоров’я рослин» організував науково-практичну конференцію «Від молекули до технології». Під час заходу учасники говорили про агробіологічний сервіс, фундаментальні дослідження аграрного сектора України, інтеграцію у міжнародний науковий простір.

Представники міністерства АПК України провели стратегічну сесію про потенціал та пріоритетні напрямки розвитку південних регіонів. Зокрема, піднімалися такі теми: плодоовочівництво, органічне виробництво, логістична інфраструктура, розвиток кластер них ініціатив.

Паралельно на території аеропорту проходить виставка сучасної сільськогосподарської техніки, новітніх проектів у галузі АПК, та презентації товарів і послуг від агропідприємств. В рамках розважальної програми форуму планується майстер-клас із мистецтва художнього різання по овочах і фруктах (карвінг), «солом’яний квест», та перетягування комбайна українськими стронгменами.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон, фото автора