8 звичок, які допоможуть схуднути

24 Липня 2018 09:41

Чи ведете багаторічну боротьбу із зайвою вагою, але, на жаль, весь час їй програєте? Спробуйте завести у себе ці звички – і стрілка на вагах почне хилитися в зворотну сторону.

zdorovia.com.ua

zdorovia.com.ua

Феномен людини, яка “їсть і не поправляється”, криється не тільки в її генах і спадковості. Як правило, ми самі створюємо передумови для виникнення зайвої ваги, а потім мучимося і страждаємо: ну за що нам таке нещастя?! Якщо повнота не пов’язана з проблемами зі здоров’ям, можливо, вам варто завести корисні звички, які допоможуть вам знизити вагу!

Висипайтеся
Повноцінний сон необхідний нам перш за все для того, щоб організм відпочив і набрався енергії. Якщо ви спите по 4-5 годин на добу, ви хронічно відчуваєте себе втомленою і розбитою. І вдаєтеся до найпопулярнішого способу поповнення енергетичного потенціалу: починаєте їсти калорійну їжу.

Даруйте собі задоволення
Не відмовляйте собі в щоденних задоволеннях, не пов’язаних з їжею. Наприклад, в танцях, веселощах, цікавому хобі. Ми всі потребуємо того, щоб отримувати задоволення, так ми створені. Якщо ваше життя нудне, єдиний спосіб, яким ви можете отримати задоволення – це їжа. Якщо ж у вас насичене яскравими подіями життя, ви з легкістю відмовитеся від додаткової порції тортика.

Розрізняйте голод і спрагу
Дуже часто жага маскується під почуття голоду. Якщо ви не випиваєте в день належні 1,5-2 літра води, цілком можливо, що ви їсте більше, ніж треба. Привчіть себе пити склянку води в той момент, коли раптом відчуєте голод. Якщо через 10 хвилин після цього ви все ще голодні, значить, прийшла пора пообідати. Якщо ж відчуття голоду зникло, значить, воно було помилковим.

Рухайтеся більше
Відмінна форма – це не стільки худоба, скільки хороший тонус м’язів, а для цього необхідна фізична активність. Якщо ви не можете змусити себе робити зарядку вранці, то протягом дня користуйтеся будь-якою можливістю порухатися. Виходьте на прогулянку під час обіду, проходите пішки пару зупинок до метро. Купуйте абонемент в басейн або спортивний зал.

Харчуйтеся із задоволенням
Не перекушуйте на ходу: прийнята таким чином їжа гірше засвоюється, до того ж відчуття насичення приходить через 15-20 хвилин після їди. Тому так важливо виділяти достатньо часу для того, щоб не поспішаючи смакувати страви, відчути їх смак і аромат.

Прислухайтеся до свого організму
У кожного з нас є свої смакові уподобання і свій ритм життя. Можливо, саме для вас ідеальним варіантом буде їсти часто і небагато, а може, від такого режиму ви, навпаки, будете постійно відчувати голод. Можливо, після прийняття в їжу корисної страви ви відчуваєте дискомфорт, і вам варто замінити її іншою, теж корисною.

Не допускайте стресів
Під час стресу в кров відбувається потужний викид гормону кортизолу – саме він провокує появу зайвих кілограмів. Оскільки уникнути стресових ситуацій в сучасному світі неможливо, навчіться справлятися з ними з мінімальними втратами для свого настрою і самопочуття.

Не переживайте через дрібниці
Поява зайвої ваги призводить вас в паніку, і ви прагнете якомога швидше скинути набрані півкіло? На жаль, така поведінка ще більше сприяє появі зайвої ваги. Пам’ятайте, що коливання ваги в рамках 2-3 кілограм протягом декількох місяців – це абсолютно нормальний фізіологічний процес. Бити на сполох варто лише тоді, коли ви поправилися набагато сильніше.