Каховська ГЕС-2: ведеться активна підготовка до будівництва

4 Липня 2018 14:52

ПрАТ «Укргідроенерго»​ веде активну підготовку до будівництва Каховської ГЕС-2. Важливий аспект цієї роботи – питання екології.

Про це повідомляє Національний промисловий портал з посиланням на прес-службу Укргідроенерго.

Гідроенергетика України є невід’ємною частиною енергетичного комплексу країни. Зважаючи на відносно невелику частку гідроенергетики в загальному виробленні електроенергії, Україна відчуває нестачу регулюючих потужностей і тому намагається заповнити потребу в них за рахунок теплоелектростанцій, що працюють на вугіллі, хоча це дуже неефективний і ненадійний шлях через те, що ці станції вже протягом тривалого часу знаходяться в експлуатації.

На сьогодні проект Каховської ГЕС-2 проходить дві процедури: оцінка впливу на навколишнє середовище (ОВНС) в рамках проектної документації і оцінка впливу на довкілля (ОВД), яке йде окремо. ОВНС йде для Мінрегіонбуду, а ОВД – для Мінекології. Це будуть два звіти. В їх підготовку залучені науковці, екологи, гідробіологи, – повідомила провідний фахівець з питань екології ПрАТ «Укргідроенерго» Оксана Гуляєва.

Також Гуляєва зазначила, що компанія веде активну роботу з громадськістю та вивчає її думку.

Ми подали повідомлення в Херсонське обласне управління і вже отримали коментарі від громадськості. Управління збирає коментарі і передає їх нам. Ми взяли цю інформацію в роботу для підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля. Все в процесі, – додала представник компанії.

Передбачається, що оптимальне підвищення потужності Каховської ГЕС за рахунок будівництва ГЕС-2 може бути досягнуте в результаті синхронізації експлуатації ДНІПРОГЕС-1, ДНІПРОГЕС-2 і Каховської ГЕС-1+ГЕС-2.

В цьому випадку витрата, що пропускається Дніпровським гідровузлом для вироблення електроенергії в період пікового навантаження, повністю використовуватиметься Каховською ГЕС-1+ГЕС-2.

Збільшення потужності Каховського гідровузла дозволить ефективніше регулювати витрати річки Дніпро за рахунок переводу її в гостропікову частину графіка навантаження енергосистеми.