Як херсонцям діяти у разі укусу змії

7 Червня 2018 11:30

З настанням теплої погоди збільшується ризик укусів отруйними зміями.

З метою попередження нещасних випадків відділ з питань цивільного захисту м. Херсона міської ради нагадує населенню міста про дотримання основних правил безпеки.

При укусі змії уважно огляньте місце: якщо укусила гадюка, на тілі постраждалого залишаються сліди двох іклів (рідше одне) – ранки, які кровоточать на відстані одна від одної на 1–1,5 см. Укуси неотруйних змій виглядають інакше – на  шкірі утворюється дуга від дрібних зубів.

Симптоми:

– в місцях попадання отрути на ранніх стадіях відчувається свербіж;

– через 10-15 хвилин починає розвиватися набряк;

– незначний пульсуючий біль в місці укусу, біль лімфатичних вузлів.

Перша допомога при укусі змії:

У перші хвилини після укусузмії злегка закусивши зубами шкіру, відсмоктуйте отруту з ранки, спльовуючи кров. Ротову порожнину при цьому необхідно періодично полоскати водою. При своєчасному застосуванні цього способу видаляється близько 40 відсотків отрути.

У перші 2 години після укусу необхідно випити не менше 3-4 літрів рідини (води, чаю, молока) та перейти в прохолодне, затінене місце.

Постраждалого необхідно доставити до найближчої медичної установи для надання кваліфікованої медичної допомоги. Під час транспортування, на місце укусу рекомендується покласти холод, надавати велику кількість рідини, щоб зменшити концентрацію отрути в організмі.

Якщо Ви знаходитеся за кермом транспортного засобу, не намагайтеся керувати самостійно, втрата свідомості може призвести до аварії.

При укусі змії категорично забороняється:

– піддаватися паніці, хвилювання стимулює прискорення сердечного ритму, що сприяє швидкому попаданню отрути в кров;

– накладати на уражену кінцівку джгут;

– робити надрізи в місцях укусу або припікати ранки, обробляти місце укусу розчином марганцю або господарського мила, вживати алкоголь.