Дві третини минулорічних вступників з Криму навчаються на Херсонщині

7 Червня 2018 08:02

Дві третини всіх абітурієнтів з анексованого Росією Криму, які торік вступили в заклади вищої освіти (ЗВО) на материковій Україні, навчаються на Херсонщині.

Про це поінформував у понеділок на прес-конференції в Херсонській облдержадміністрації директор депaртaменту оcвіти, нaуки та молоді Херсонської облдержадміністрації Євген Криницький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні стартує робота освітніх центрів “Крим-Україна”. В області це чотири центри, що знаходяться на базі чотирьох вузів – Херсонська державна морська академія, Херсонський державний університет, Херсонський державний аграрний університет, Херсонський національний технічний університет, які готові сьогодні приймати дітей з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим. У минулому році близько 1 тис. дітей приїздили (із Криму на Херсонщину – ред.) на консультації, зверталися на “гарячу” телефонну лінію (департаменту освіти, науки і молоді ОДА – ред.). І як наслідок – 168 дітей, а це близько двох третин дітей (з окупованого Криму – ред.) по всій Україні, які вступили у минулому році (в українські ЗВО – ред.), приїхали навчатися до нашої області”, – розповів Криницький.

Як зазначалося на прес-конференції, минулорічна вступна кампанія показала значно кращу динаміку вступу абітурієнтів із Криму у заклади вищої освіти Херсонщини. “Протягом минулорічної вступної кампанії ми показали динаміку вдвічі більшу, ніж у 2016 році. Сподіваємось темпів цього року не збавляти, і як наслідок – залучити ще більше дітей (з анексованого Криму – ред.) на навчання в українських вищих навчальних закладах”, -повідомив на прес-конференції заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Балонь.

Як наголосив голова ОДА Андрій Гордєєв, залучення максимально можливої кількості абітурієнтів з Криму для навчання в українських ЗВО, і зокрема, на Херсонщині, є однією з гуманітарних місій, які треба виконувати задля повернення Криму в лоно України. “Через таку гуманітарну місію ми зможемо на Херсонщині робити, по суті, деокупацію Криму”, – наголосив очільник області.

Як зазначалось на прес-конференції, заклади вищої освіти Херсонщини готові надавати абітурієнтам з Криму під час вступної кампанії тимчасові помешкання для проживання, а після зарахування до закладів вищої освіти – місця для в гуртожитку. Крім того, в області повністю відновлять абітурієнтам з Криму українські документи – з огляду на те, що в Україні не визнають документів, які видані Росією в анексованому нею Криму.