У прикордонних районах Херсонщини сформують підрозділи патрульної поліції

15 Травня 2018 08:02

ФОТО CHARIVNE.INFO

На контрольних пунктах в’їзду-виїзду «Чаплинка», «Каланчак» і «Чонгар», що розташовані на адмінмежі з окупованим Росією Кримом, з’являться пости патрульної поліції. Про це «Дню» розповів заступник начальника головного управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополь Олег ЯРОШАК.

«Про необхідність такого підрозділу у прикордонних районах йдеться не перший місяць. Наразі є порозуміння у всіх зацікавлених сторін і гілок влади, тому ми починаємо набирати людей, — говорить Олег Ярошак. — Безпосередньо на КПВВ, стаціонарних постах та по автошляхах кримського напрямку патрульна поліція має відповідати за порядок і виконувати сервісні функції. До цих патрульних можна буде звертатись, якщо люди стали жертвами злочинів на території окупованого Криму. Також не секрет, що на материкову Україну з Криму приїжджають багато осіб, які так чи інакше допомагали у встановленні там окупаційної влади або самі є представниками цієї влади. Тут вони вільно користуються усіма благами як громадяни України, оформлюють закордонні паспорти, отримують різні послуги, а в Криму займаються зовсім іншими справами. Ми не вважаємо всіх кримчан зрадниками, але є люди, які вчинили злочини і мають за це відповідати. Ще одна проблема в прикордонних районах — нелегальні перевезення. Ми не проти, якщо люди заробляють гроші, але все має бути за законом і не створювати там соціальну напругу».

Відбір до підрозділів патрульної поліції, які працюватимуть у прикордонних районах, почався 25 квітня і триватиме до повної комплектації. Всього наберуть орієнтовно 70 осіб. Під час відбору акцент робитиметься на місцевих мешканців, однак процедура буде традиційною і без поблажок, зазначають в управлінні патрульної поліції Херсонської області, де координуватимуть новостворені підрозділи.

«Кандидати подають анкети в електронному вигляді. Якщо вона проходить, далі медична комісія, тести на знання законодавства, психологічні тести, фізична підготовка і по фіналу — співбесіда, — коментує прес-офіцер патрульної поліції Херсонської області Андрій Кований. — Умови і заробітна плата — такі ж, як і в херсонських патрульних. Ми дуже розраховуємо на цих патрульних, адже вони мають забезпечити контроль ситуації на важливій території. Це хороший стимул для місцевих жителів отримати стабільну роботу, займаючись важливою справою».

Іван АНТИПЕНКО, «День»