Микола Томенко: В Україні з’явилась “сміттєва мафія” [Відео]

12 Квітня 2018 15:44

Лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко про вступ в дію Закону “Про відходи” та штрафи для населення:

Цинізм штрафувати громадян за неправильне сортування сміття, якщо держава не забезпечила механізм роздільного сортування. На всю Україну діє один сміттєпереробний завод “Енергія”, і то на застарілому обладнанні, тому всі на лівому березі в Києві відчувають як він “працює”. Як голова комітету з екології, я разом з групою експертів розробили пакет законів у 2014-2015 роках як цивілізовано вирішити проблему зі сміттям. Зараз вони досі знаходиться на розгляді, їх просто не дали реалізувати.

 Ідея була наступна: Ви випускаєте пластикові, скляні пляшки, пакети і всі, хто випускають такі речі, вони мають платити спеціальний податок на утилізацію. Тоді влада на рівні, наприклад, Києва отримує спеціалізовані кошти та має можливість залучати інвестора і будувати нормальні сміттєпереробні заводи. Ми порахували, що для України потрібно таких 15.

Чому наш закон не прийняли?

Весь цей бізнес, який виробляє пакування, домовився з урядом і з частиною депутатського корпусу, ніби це буде великий удар по їхньому бізнесу, бо виробники напоїв у нас, мовляв, дуже бідні. Саме тому у нас найнижчі тарифи на переробку сміття, яка відбувається за наступною схемою: є полігон, на ньому працюють бомжі, а землю, на якій він знаходиться, в оренду взяли родичі влади і цей тариф йде до кишені чиновників. Так і утворилась в Україні “сміттєва мафія”.