Заповідник регіонального значення «Амадока» може з’явитися на Херсонщині

18 Січня 2018 10:51

Ілюстративне фото

Ще один заповідник регіонального значення може з’явитися на Херсонщині.

З такою ініціативою на обласну владу вийшла Інспекція охорони пам’яток історії та культури. Відповідно до цього задуму, заповідник буде називатися «Амадока» – за назвою міста – легендарної столиці скіфського царства (він, за переказами, знаходився саме на території сучасної Таврії). Під «Амадок» передбачається відвести 70 гектарів землі біля села Червоний Маяк, де знаходяться пізньоскіфське городище і могильник.

Городище почали розкопувати ще у вісімдесятих роках минулого століття, проте через брак коштів роботи не раз припинялися. З 2011 року розкопки продовжили фахівці Інспекції охорони пам’яток історії та культури за кошти обласного бюджету, однак їх темпи залишаються досить скромними все з тієї ж причини вкрай обмеженого фінансування. Так що на сьогодні вивчено менше десятої частини території майбутнього заповідника. Пам’ятка історії як раз дуже потребує в охороні, хоча б для захисту від набігів «чорних археологів» і для захисту від варварського знищення або розкрадання унікальних артефактів, яке зберігає городище.

– Відведення землі під майбутній заповідник «Амадока» стане «безболісним». Адже більша їх частина вже має охоронний статус земель історико-культурного призначення, що не пішли під розпаювання, і там не ведеться ніяка господарська діяльність. Ще третина знаходиться у веденні місцевого лісгоспу, хоча ліс там і не росте. Ось передачу цієї частини треба буде узгоджувати на рівні Кабінету Міністрів України, – ділиться планами начальник Інспекції охорони пам’яток історії та культури в Херсонській області.

Джерело: Новий день