Як у Херсоні запроваджують електронну систему з контролю шкільних бюджетів

11 Грудня 2017 11:21

Майже половина херсонських шкіл (28 із 58) під’єдналися до єдиної системи відкритих бюджетів Open School in UA. Систему придумали і допомогли розробити місцеві громадські організації для запровадження максимальної прозорості у наданні і використанні навчальними закладами благодійної допомоги від батьків. Open School in UA – це відповідь на соціальний запит і реакція на тему благодійних внесків, яка набула в місті великого резонансу протягом останніх років. Через однойменний сайт система дозволяє вести облік благодійних внесків, вести звітність за всіма витратами та візуалізувати бюджети усіх під’єднаних шкіл. Сайт має простий вигляд і зручний функціонал. Підключення до системи безкоштовне. Водночас, як говорять розробники, на шляху запровадження проекту в міських школах виникають деякі труднощі. 5 грудня представники шкільних адміністрацій та автори Open School in UA зібралися на відкриту дискусію про успішний досвід і недоліки використання цієї системи.

У новому законі «Про освіту» сказано: «Заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством». Однак цей рух до прозорості використання публічних і благодійних коштів у Херсоні почали ще 2 роки тому.

Голова Фонду «Об’єднання» Юрій Антощук та голова ГО «Центр дослідження суспільства» Андрій Жнівін проводили фокус-групи з представниками шкільних адміністрацій та батьками учнів, аби визначити пріоритети і потреби сторін під час розроблення веб-порталу. Сайт довго тестували, працювали з шістьма школами-пілотами і врешті дійшли згоди з міським головою і управлінням освіти про доцільність запровадження системи Open School in UA у всіх херсонських школах. Але процес триває не так швидко і гладко, як планувалося. За словами Юрія Антощука, на це є кілька причин: частково адміністрації шкіл не розібралися, як працює система, хтось не вважає цей напрямок співпраці з громадою дуже важливим, а подекуди є просто людський фактор, коли будь які зміни сприймаються насторожено.

Водночас, як говорять директори шкіл, система має кілька технічних недоліків, а в деяких школах у персоналу бракує часу на заповнення звітності по благодійних внесках. «Думаю, недоречно звинувачувати директорів шкіл у саботажі використання цієї системи, – каже розробникам Open School in UA директор школи №13 Ганна Перегняк. – Особливо у маленьких школах не завжди технічно вдається це зробити, а подекуди просто нікому. Ми не відмовляємось звітувати, але зробили це так, як розуміли. Тому нам треба ваша допомога».

«Поки система працює лише з благодійними внесками. Школи підняли питання про внесення даних і щодо бюджетного фінансування. Тут ми мали труднощі, але змогли їх вирішити – розповідає Юрій Антощук. – Річ у тім, що є централізована бухгалтерія, яка обслуговує декілька шкіл, але має одне ЄДРПОУ. Відповідно, маючи дані щодо платежів, ми не можемо розділити їх по школах, бо система не може прочитати призначення платежів. Цю проблему ми вирішуємо через Є-data. Дані підтягуватимуться автоматично, незалежно від того, чи школи зареєстровані в нашій системі».

«Ми розуміємо, що є недоліки, але вони технічні, незначні і ми їх усуваємо, – додає Антощук. – Для цього й зібралися: почути одне одного. Ми хочемо допомогти школам прозоро отримувати і використовувати кошти. Крім того, хочемо показати успішний досвід Херсона всій країні. Тому продовжуємо цю роботу вже другий рік. Це – вимога часу. Відкритість допоможе підняти довіру до навчальних закладів, покращити умови навчання школярів і зняти напругу довкола благодійних внесків».

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора