На Херсонщині пройшли перші вибори в 10 ОТГ

31 Жовтня 2017 11:34

29 жовтня у десяти об’єднаних територіальних громадах Херсонської області вперше обирали голів і депутатів. У виборах взяли участь новостворені Білозерська, Високопільська, Іванівська, Любимівська, Станіславська, Бехтерська, Костянтинівська, Ювілейнівська, Борозенська та Чулаківська ОТГ. Загалом у виборах взяли участь 1059 кандидатів у депутати ОТГ, які змагались за 224 мандати та 43 кандидати на посади голів.

Як писав «День», на цих виборах значну активність проявили кандидати-самовисуванці. Серед кандидатів на голови їх було 31 із 43. Серед кандидатів у депутати відповідних рад переважали представники партій «Батьківщина» (224), «Аграрна партія» (117), БПП (90), «Укроп» (72), «Опозиційний блок» (60), «Наш край» (59), «Самопоміч» (20), «Свобода» (6).

Попередні результати виборів показують, що несподіванок не сталося. Головами ОТГ обрані фаворити кампаній та особи, яким допомагали представники обласної влади. Однак у деяких радах більшість голосів віддали за «Аграрну партію» та «Наш край». За даними Херсонської ОДА, явка на цих виборах становила 45,49%.

РОБОТА ДІЛЬНИЦЬ

Усі виборчі дільниці відкрилися вчасно, о 8:00, і зачинилися о 20:00. З початком підрахунку голосів на всіх дільницях Костянтинівської ОТГ зникло світло. Комісії розпочали засідання при свічках та ліхтарях, але невдовзі проблему вирішили. Як зазначають спостерігачі ГМ «Опора», загалом усім виборцям була забезпечена вільна можливість голосувати, однак черг все одно не уникнули.

За словами координатора громадського спостереження «Опори» Максима Єлігулашвілі, ключовим зловживанням в роботі ДВК були спроби видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення паспорта (Іванівська, Високопільська, Борозенська ОТГ) та перебування осіб на дільницях, які не мають на це права (Любимівська, Станіславська та Білозерська ОТГ).

«У багатьох ДВК зафіксовані процедурні порушення, спричинені незлагодженою роботою та низьким рівнем компетентності членів ДВК, їх безвідповідальним ставленням до виконання своїх обов’язків. Водночас варто зазначити, що представники виборчих комісій різного рівня доволі часто робили максимально можливе в тих умовах, в яких вони були. Також важливо зазначити, що проблема фінансування районних виборчих комісій на даний момент не вирішена, та не має підтверджень бажання вирішити з боку відповідальних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування», – зазначає Максим Єлігулашвілі.

ПОРУШЕННЯ І ПОМИЛКИ

У день голосування місцеві ЗМІ та громадські спостерігачі виявили низку порушень виборчого законодавства. Зафіксована наявність агітаційних матеріалів та ведення агітації на дільницях, недопуск спостерігачів на засідання виборчих комісій, порушення процедури підрахунку голосів, транспортування бюлетенів тощо.

Щодо агітації окремо варто відзначити смс-розсилку з закликом підтримати кандидата Антоніну Чередник на посаду голови Білозерської ОТГ. Розсилка проводилася з номера депутата Херсонської обласної ради від БПП «Солідарність» Марини Чернишової. Як писав «День», раніше за Антоніну Чередник активно агітував голова ОДА Андрій Гордєєв, а в місцевих ЗМІ поширювались матеріали з ознаками замовності, у яких Гордєєв агітує за Чередник.

Також у день голосування з’являлись повідомлення про підвезення виборців до дільниць. «Формально це не є порушенням норми закону, однак усі дії по організації та проведенню виборів можуть фінансуватися або з коштів бюджету, або за рахунок кошів виборчого фонду. При наявності фактів підвезення виборців правоохоронні органи повинні перевірити, за які кошти здійснювалося таке підвезення», – вважають спостерігачі «Опори».

Спостерігачі зафіксували факти неналежного виготовлення виборчих бюлетенів, включаючи відсутність у них кандидатів, помилки у написанні персональних даних кандидатів, некоректне вказування назви виборів.

Масовим порушенням процедури включення виборців до переліку осіб, що голосують за місцем перебування склалась у ДВК Іванівського району, повідомляють спостерігачі. Замість чітко визначеної процедури комісії приймали до розгляду списки з печатками медичних працівників, робили спільно завірені списки без заяв виборців та відповідних довідок. Такі дії фактично можуть створити підстави для оскарження законності волевиявлення громадян.

ПОПЕРЕДНІ РЕЗУЛЬТАТИ

У більшості ОТГ голови центрів нових громад зберегли свої посади. Зокрема, у Станіславі переобрали сільського голову Володимира Желуденко, у Високопіллі – Руслана Заставу, в Іванівці – Віктора Дебелого. Головою Любимівської селищної ради переобрано Сергія Коновалова. Головою сільських ОТГ Чулаківки, Борозенського та Бехтер переобрано чинних голів – Світлану Корольову, Галину Кузьміну та Михайла Бурака. Зміни відбулись у двох ОТГ. Головою Білозерської ОТГ стала Антоніна Чередник (голова Томиної балки) та головою Костянтинівської ОТГ став Олексій Кільдеров.

Остаточні результати виборів до рад ОТГ будуть відомі згодом, однак уже можна відзначити деякі цікаві показники. Наприклад, 13 із 14 депутатів Чулаківської ОТГ можуть стати висуванці «Нашого краю», а у Високопільській ОТГ перемогла «Аграрна партія» з результатом у 8 мандатів.

Іван АНТИПЕНКО, «День»